Telia tog inte kommunens erbjudande

NYHETER / Permalink / 4
Vimmerby kommun erbjöd Telia ensamrätt på den östra kommundelen – mot att telejätten släppte Gullringen, Storebro och Södra Vi åt Vimmerby Fiber.
Det tackade Telia nej till. 
– Deras svar var att de tänker konkurrera överallt, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk till Dagens Vimmerby. 
 
Nyligen träffades representanter från Vimmerby kommun och Telia för att diskutera fibersituationen i Vimmerby kommun. Kommunledningen föreslog då för Telia att de skulle släppa Gullringen, Storebro och Södra Vi – där de redan i juni hade nått upp till sitt eget minimikrav på 30 procents anslutna hushåll – och i gengäld få ensamrätt till den östra kommundelen. Ett förslag som de inte ansåg intressant.
– Vi gav Telia den här möjligheten i stället för att konkurrera med oss där. Men Telia meddelade att de tänker konkurrera överallt och att de hade för stor anslutning i Gullringen, Storebro och Södra Vi, säger Micael Glennfalk (M). 
 
 "Användas till välfärden"
Glennfalk trycker – förstås – på att så många som möjligt ska ansluta sig till kommunens fiber. 
– Det är billigare och minskar framtidens utgifter för kommunen och bidrar till dess intäkter. Det ger en stadig inkomst utöver skatterna och kan användas till välfärden. Att ta Telias fiber ökar bara deras vinst och då får man inget tillbaka för det. Även om man har skrivit på för Telias eller kommunens fiber så går det att backa från det avtalet ända tills det är dags att sätta igång på tomten i stort sett.
 
Inget inplanerat
Mötet mynnade ut i att kommunens fibergrupp och Telia ska fortsätta att hålla kontakten gällande den östra delen av kommunen, som rör Frödinge, Tuna och Locknevi. 
– Vi har investeringsstopp och det innebär att vi inte kan ta beslut om det förrän 2017. Det blir ett år försenat, men vi tryckte på att om Telia ska in i exempelvis Frödinge ska de inte bara ta tätorten. Då får de ta landsbygden och byalagen också.
Vad händer härnäst?
– Vi bytte visitkort och så får vi se. Det är inget inplanerat, men vi är öppna för diskussion. Vi har etablerat en kontakt i alla fall.
Simon Henriksson
#1 - - Curt Tyrberg:

Ett företag får väl inte ingå sådana avtal. Det är ju frågan om kartell. Uppdelning av marknad kan man ju inte heller ägna sig åt även om det skulle vara önskvärt ibland. Kommunen är ju ute på en öppen marknad och måste rätta sig efter de spelregler som gäller där.

#2 - - Ö:

Sanningen är ju att så fort ITSAM vilket är Vimmerby fiber konkurrensutsätts så förlorar dom. Så är det i allt dom gör. Så nu ville man säkra upp att man inte skulle förlora kransorter. Vilket gick åt helvete.

#3 - - Anonym:

Curt, det är fel beskrivet i artikeln. Vi kan naturligtvis ibte dela upp marknaden. Det som sas var: eftersom kommunen har investeringsstopp kan ju Telia i lugn och ro börja i Frödinge och Tuna. Istället för ex Storebro, Södra Vi och Gullringen. Det har inte varit tal om att dela upp marknaden. / Micael (via telefon)

Svar: På vilket sätt är artikeln felvinklad? Har du blivit felciterad?
Jakob Karlsson

#4 - - Anonym:

Vadå ITSAM förlorar? Det är kommunen som förlorar – ITSAM går med ”vinst”.

ITSAM fullföljer bara det uppdrag dom själva har ålagt sig. ITSAMS primära uppgift är inte att ge Vimmerby kommun en kostnadseffektiv, väl fungerande IT. Det är sekundärt och infrias därför inte. ITSAMS huvudsyfte är egen självbevarelse. Detta är sanktionerat av våra ledande politiker med bekostnad på kommunens ekonomi och hur IT fungerar. (läs inte fungerar)

All kritik mot upplägget tystas eller förvanskas i rapporter skapade av ITSAM själva, uppbackat av ledande politiker. Misstaget att gå med i ITSAM har man förnekat från dag 1, för att nu själv lämna politiken och sedan fortsätta på en stol i det ITSAM man så ihärdigt försvarat.

En uppgörelse som liknar kartell är att röra sig i gråzon kring vad som är lagligt för att rädda det som räddas kan av luftslottet ITSAM, där kompetensen flyr och IT-kostnaderna skenar i kommunen. I flera av medlemskommunerna surrar rykten om utträde och man börjar inse att man valt en förlegad modell.

Ingen vision, ingen kunskap, ingen framtid.

Till top