Oppositionen: ”Det innebär döden för en bygd”

NYHETER / Permalink / 2

Majoritetens budgetförslag möts av mycket hård kritik i sociala medier och inom oppositionen. Mest smärtsamt är beslutet om att stänga fyra skolor på landsbygden. Bara under tisdagen har knappt 700 personer skrivit på en namninsamling i protest mot beslutet.

 

Alla visste att majoritetens beslut skulle svida ordentligt. Men ingen lär ha kunnat gissa sig till att fyra skolor på landsbygden stängs från och med nästa höst. Beslutet upprör många kommuninvånare som gått till hårda angrepp mot den lila majoritetens budgetförslag.

Även oppositionspartierna ser rött.

Lars Johansson i Vänsterpartiet anser att frågan om skolnedläggningen är den viktigaste någonsin i sitt partis historia.

– Vänsterpartiet förbereder sig nu på sin tuffaste politiska kamp i kommunen någonsin, och vi är övertygade om att det det är många som kommer kämpa tillsammans med oss. Att politikers oförmåga att styra kommunen går ut över våra barn och vår framtid kommer vi aldrig gå med på.

 

”4-5 mil till skolan är orimligt”

Lars Johansson tycker att landsbygden får betala ett alldeles för högt pris för Vimmerbys blödande ekonomi.  

– År av avsaknad av ekonomiskt ansvar för Vimmerby kommun ska nu betalas av landsbygden och våra barn när majoriteten ska lägga ner fyra skolor i kransorterna. Att ta bort en skola från en ort innebär döden för en bygd, och det är något Vänsterpartiet inte kommer acceptera. Oavsett var man bor i kommunen ska man ha rätt till en bra och likvärdig skola, vilket även innefattar en rimlig resväg till skolan. Att bussa små barn fyra-fem mil in till stadens skolor är naturligtvis inte rimligt, säger han.

 

”Inte fått något underlag”

Även oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) är mycket kritisk mot förslaget, men hänvisar till ett pressmeddelande från partiet under onsdagen. Till Vimmerbybloggen riktar hon dock skarp kritik mot hela processen.

– Vi ser mycket allvarligt på förslaget, på hela budgetprocessen och den knappa tiden för oppositionen. På två veckor ska vi få fram ett alternativt budgetyrkande. Majoriteten har jobbat med detta i tre månader med alla tjänstemännen till hands och med ekonomiska underlag och förutsättningar. I skrivande stund har vi inte fått något underlag från tjänstemännen. Vi har blivit lovade material som vi ännu inte fått.

Nilsson Nachtweij saknar visioner i majoritetens förslag.

– Vi saknar majoritetens visioner och politiska program för hur Vimmerby ska utvecklas 2015-2018. Det enda som hittills presterats är ett dokument med förslag på kostnadsbesparingar som inte talar om hur man ska tolka siffrorna som nämnderna ska spara. Muntligt beskrevs att det ska vara besparing utifrån utfall 2014 men vi har ännu inte fått tillgång till bokslutet så att vi kan räkna på konsekvenser av föreslagna kostnadsminskningar.

Imorgon kommer Centerpartiet även att hålla ett öppet möte om kommunens ekonomiska situation.

Jakob Karlsson

#1 - - Anonym:

Förskolorna hattstugan, Bullerbyn och norrgården kommer påverkas de med. De ska slås ihop i lokaler från ett äldreboenden. Barnen på hattstugan har haft en allt annat än lugn höst med personalruljans och stort antal nya barn på en gång. Detta drabbar deras välmående otroligt mycket! Och nu ska det flyttas och göras om igen!!

#2 - - therese:

Gud va tråkigt att läsa det här! Det är inte konstigt hela min generation flyttade ifrån kommunen :P Känns knappt som det finns någon framtid för Vimmerby längre :/

Till top