Skatten höjs med 30 öre – och fyra skolor stängs

NYHETER / Permalink / 4

Som första medium i Vimmerby kan Vimmerbybloggen berätta hur majoriteten tänker få ordning på kommunens ekonomi. Kommunens utgifter ska minskas med 21 miljoner och skatten höjs med 30 öre. Dessutom stängs skolorna i Tuna, Rumskulla, Gullringen och Djursdala från och med nästa höst.

 

Vimmerby kommun har redan länets näst högsta kommunalskatt. Nu blir den ännu högre. Från 2016 höjs skatten för Vimmerbyborna från 21,86 procent till 22,16. Inklusive landstingets skatt blir det totalt 33,53 procent.

Det är en av de stora förändringarna i majoritetens stora sparförslag för nästa års budget.

– Vi gör detta arbete för att det är absolut nödvändigt och alla verksamheter har varit uppe för diskussion. Inget har varit heligt, säger Micael Glennfalk (M) på kommunens hemsida.

 

Nya nedskärningar

Den andra stora förändringen innebär att verksamheterna ska spara 21 miljoner kronor för 2016 och det flaggas även för nya nedskärningar år 2017.

•   Kultur- och fritidsnämnden ska spara två miljoner kronor.

•   Barn- och utbildningsnämnden ska spara åtta miljoner.

•   Socialnämnden ska spara sex miljoner.

•   Miljö- och byggnadsnämnden ska spara en miljon, 500 000 kronor vardera för Vimmerby och Hultsfred.

•   Kommunstyrelsen ska spara 4,7 miljoner kronor.

 

Fyra skolor stängs

Hur de olika nämnderna ska spara rent konkret bestäms i september. Men redan nu står det klart att fyra av Vimmerbys nio grundskolor stängs från och med höstterminen 2016.

Skolorna i Gullringen, Djursdala, Tuna och Rumskulla läggs ned helt. Ett dråpslag för landsbygden i Vimmerby kommun.

– För att detta ska bli så bra som möjligt för varje enskild elev kommer förändringen att ske i nära dialog med berörda elever och föräldrar, säger det andra kommunalrådet Helen Nilsson (S).

 

Inga nya investeringar

Utöver de här förändringarna föreslår majoriteten att samtliga investeringsbeslut som ännu inte verkställts upphävs. Nya investeringsbeslut för 2015 och 2016 föreslås omfatta investeringar som pågår, max 15 miljoner kronor per år. Det innebär bland annat att Astrid Lindgrens skola får fortsätta vänta på sin utlovade upprustning samt att kommunens idrottsföreningar bara kan drömma om uppfräschade anläggningar.

Sparpaketet innehåller även en satsning med syfte att minska kommunens sjuk- och vikariekostnader som landade på 32 miljoner kronor för 2014. 1,2 miljoner läggs på att utreda orsaker och till insatser samt 0,6 miljoner kronor som kommunalanställda får i friskvårdsbidrag.

Majoriteten har utgått från SKL:s genomlysning av kommunens ekonomi från i höstas.

– Det gav oss en bra måttstock på var våra kostnader sticker ut. Det viktigaste är att vi ser över hur vi använder pengarna och att vi hushåller med dem på ett ansvarsfullt sätt, säger Helen Nilsson (S).

Jakob Karlsson

 

 

#1 - - Anonym:

Hur stor skuld har Vimmerby kommun egentligen rent faktiskt? Vad tycker de som bor i dessa samhällen om det? Högst skatt trots moderatstyre låter konstigt. Socialdemokraterna sitter i knäet på moderaterna. Det finns ingenting som S opponerar mot längre så länge de fick delad makt. Vad är socialdemokratisk politik idag? Röstar inte längre, och tänker aldrig göra det mer.

#2 - - Anonym:

Då kanske SD inte är så dumt iaf.

#3 - - Bengt Andersson:

Att höja skatten för att betala skuld visar vilken inkompetens som styrt kommunen. Skattehöjningar skall användas i offensivt syfte d.v.s. Finansiera investeringar för att slippa äventyra medborgarnas livskvalite. Som nu sker.

#4 - - Anonym:

http://blogg.svt.se/kommungranskarna/tipsa-teamet-direkt/

Till top