Söndagskrönika #9: Vet de 4 800 medlemmarna att redaktören förnekar förintelsen?

NYHETER / Permalink / 20

Facebookgruppen ”Du vet att du är från Vimmerby om…” är Vimmerbys största mötesplats. Men hur många av de 4 800 medlemmarna vet att redaktören förnekar förintelsen och länkar till en sajt som anser att Adolf Hitler borde ha fått fredspriset till Alfred Nobels minne?

Jag visste det inte – och när jag frågade blev jag utesluten. Redaktören Lasse Anckarman vägrade besvara min fråga och när jag upprepade den för andra gången blev jag utskickad.

Enligt Lasse Anckarman var frågan ett ”direkt angrepp” på hans person och en ”hatkommentar”.

I tidigare trådar har Lasse Anckarman själv accepterat, och till och med gillat, en kommentar som avslutas med att tiggare åker hem till sina hemländer och ”skär halsen av folket som finns kvar”.

Det är skillnad på angrepp och angrepp. Det är skillnad på hat och hat.  

Fyller viktiga funktioner

Jag visste ingenting om Lasse Anckarman fram tills i fredags. Jag är ganska ny på Facebook och jag visste att gruppen ”Du vet att du är från Vimmerby om…” spårar ur ibland, men också att den fyller viktiga och oviktiga funktioner för Vimmerbybor och människor som på något sätt är i kontakt med Vimmerby.

Gruppens 4 800 medlemmar hittar lägenhet åt någon, letar rätt på turistungars borttappade gosedjur och informerar kommunens tjänstemän om vilka gatstenar som är vända åt fel håll.

Jag har länkat till en del av Vimmerbybloggens artiklar i den där gruppen. I kommentatorsfältet till en artikel om EU-migranter gav sig Lasse Anckarman in i debatten och förklarade hur bra Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet var för Tyskland. Först då uppmärksammade jag Anckarmans profilbild.

Till vänster står det WWII Truth (Sanningen om andra världskriget) och längst ned finns en länk till en sajt som anser att Adolf Hitler borde ha fått fredspriset till Alfred Nobels minne, att den ”sanna” förintelsen var de allierades bombningar av tyska städer och att det var Polen som startade krig mot Tyskland. Sajten kräver upprättelse för det tyska folket.   

Högst olämplig

I motsats till ett 20-tal andra europeiska länder är det i Sverige tillåtet att förneka Nazitysklands förintelse av judar under andra världskriget. Det har Lasse Anckarman all rätt att göra hur mycket all vetenskaplig forskning än motsäger honom.

Men det gör honom givetvis högst olämplig som redaktör av ett allmänt debattforum. Och det är just vad Lasse Anckarman är i sin roll som administratör. Han avgör vilka inlägg och vilka kommentarer som får finnas på sidan och han avgör vilka personer som får och vilka som inte får vara medlemmar.

Ytterligare en mängd medlemmar uteslöts från gruppen i fredags. Alla hade vi gemensamt att vi ansåg Lasse Anckarmans syn på förintelsen som relevant – och alla ville ha ett svar på frågan: Förnekar du förintelsen? Ja eller nej?

För alla människor är det världens enklaste fråga att besvara. För Lasse Anckarman blev svaret alltså att skicka ut frågeställarna ur gruppen och kräva ett stopp på olämpligheterna: ”ALLA som hetsar fram hat kommer att raderas. Nu är det verkligen färdiglekt. Är ni inte vuxna människor någon av er och kan bete er därefter?” skrev Anckarman och skickade ut några till.

Jag vet inte om han märkte det själv, men uteslutningarna bevisar exakt hur relevant frågan om administratörens värderingar är. Med ena handen skickar han ut folk som artigt frågar om hans värderingar – med den andra accepterar och gillar han klart främlingsfientliga kommentarer om EU-migranter.

Raka frågor är hat. Främlingsfientliga angrepp är yttrandefrihet.

Lämna gruppen!

En redaktör har två val: behandla alla lika eller vara vidöppen med ens egna värderingar. Lasse Anckarman har Vimmerbys största mötesplats i sin hand och gör ingenting av det. Främlingsfientlighet applåderas – men kallar man en person för rasist ”kommer man obönhörligen att stängas av ”.

Det är väldigt mycket lättare att lämna en facebookgrupp än ett koncentrationsläger. Alla 4 800 medlemmar måste ställa sig frågan: kan vi ha en redaktör som förnekar förintelsen? Ja eller nej?

Svara på frågan gör man genom att gå ur gruppen.

Jakob Karlsson

Den här kommentaren slipper igenom Lasse Anckarmans censur. Han ger den dessutom tummen upp: 

 

Stångådalsbanan och Tjustbanan kan läggas ned

NYHETER / Permalink / 2

Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar och Tjustbanan mellan Västervik och Linköping hotas av nedläggning. Det skriver kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M) på sin blogg idag.

Enligt blogginlägget vill Trafikverket ersätta tågturerna med buss – vilket man tydligt ska ha uttalat vid överläggningar med de berörda kommunerna. Blir Trafikverkets vilja verklighet skulle det förstås innebära en katastrof för Vimmerbys infrastruktur. Kustpilen är snarast en förutsättning för studie- och arbetspendling gentemot både Linköping och Kalmar.

Särskilt märklig är Trafikverkets avsikt med tanke på att kommunerna längs med linjen tillsammans med Regionförbundet i Kalmar län nyligen har förskotterat 200 miljoner kronor till Trafikverket för att förstärka Stångådals- och Tjustbanans gemensamma del i närheten av Linköping.

150 miljoner av dem har använts under de två senaste åren – men nu tänker Trafikverket bryta avtalet och låta de 50 resterande miljonerna ligga.

Ville minska restiden

I två har Trafikverket bedrivit en åtgärdsvalstudie rörande Stångådalsbanan tillsammans med kommunerna, regionförbunden i de två länen och KLT. Förhoppningen har varit att minska restiden mellan Linköping och Kalmar med en dryg halvtimme. Från tre timmar till två och en halv.

Det skulle kosta 925 miljoner kronor. Om man även ska elektrifiera banan, och möjliggöra godstransporter, kostar det cirka två miljarder kronor.

Kommunerna har också bildat Infrastrukturkansliet tillsammans, där Michael Leijonhud arbetar för att förbättra infrastruktur i Kalmar läns inland.

Möten i veckan

Micael Glennfalk skriver att upprördheten är stor i kommunerna och på Regionförbundet. Den 5 juni kommer frågan att tas upp på Regionförbundets möte och redan på tisdag kommer Infrastrukturkansliets Michael Leijonhud till kommunstyrelsen i Vimmerby för att ge en uppdatering i ärendet.

Glennfalk efterlyser att regeringen tar initiativ i frågan och vill att Infrastrukturkansliet samlar landshövdingarna, länets riksdagsmän, Regionförbundet och kommunerna för att gemensamt besluta hur man ska agera mot nedläggningen.

Jakob Karlsson 

Bil krockade med häst utanför Storebro

NYHETER / Permalink / 0

I natt inträffade en ovanlig bilolycka på riksväg 34. En ponnyhäst hade tagit sig ut på vägen – och blev påkörd av en personbil. 

Olyckan inträffade strax efter midnatt. Enligt polisens presstjänst avled ponnyhästen av kollisionen. Inga personskador har rapporterats till polisen.

Jakob Karlsson 

Till top