Söndagskrönika #5: Inte ett ord om socialnämndens underskott

KRÖNIKOR, NYHETER / Permalink / 4

Premiss ett: Vimmerby kommun har ekonomiska problem.

Premiss två: Det beror på socialnämndens underskott.

Premiss tre: Imorgon beslutar fullmäktige om budgeten för 2016.

Premiss fyra: Exakt noll personer pratar om socialnämndens underskott.

Den som får ihop ekvationen belönas med Nobelpriset.

 

Varningsklockorna för Vimmerbys ekonomi har ringt länge. Skulden har växt och växt. Takten i investeringarna har ökat till rekordnivåer. Artikel efter artikel har berättat om socialnämndens underskott. Mellan 2011 och 2014 gjorde nämnderna av med 100 miljoner kronor mer än budgetarna tillät.

Och i oktober lade SKL fram fakta svart på vitt: Vimmerby kommun måste spara 35-40 miljoner kronor per år fram till 2020 för att uppnå målet om två procents överskott.

Kanske att ett sexårigt skolbarn i Rumskullaskogen missade det, men ingen annan kan ha gjort det. Ingen annan kan ha hört volymen på SKL:s varningsklocka. Särskilt ingen politiker får ha missat det.

Inga vallöften

35-40 miljoner per år. Den som tror att skolnedläggning är en långsiktig lösning har fel. Det behövs ännu mer besparingar 2017. Och sedan ännu mer 2018. Och så ytterligare lite till 2019. Plus lika mycket till 2020.

Förmodligen blir valkampanjen i Vimmerby 2018 historiens första utan några som helst vallöften. För en lång tid framöver kommer varenda satsning att behöva skjutas på framtiden.

Inget av det här är nyheter. Majoriteten hörde varningsklockorna och agerade därefter. Besparingar överallt, totalt stopp för investeringar – och nedlagda skolor. Om man på något sätt lyckats missa allvaret innan så borde alla invånare fått upp ögonen den 31 mars.  

I min enfald trodde jag att majoritetens förslag skulle få oss att diskutera skäl nummer ett, två och tre till den uppkomna situationen. Nu har en månad gått, imorgon röstar 49 utvalda politiker fram en budget för 2016 – men ännu inte ett ord om socialnämndens underskott.

Inte ett enda.

Inga frågor

Under socialnämndens återrapportering till fullmäktige i mars i år nämndes inte socialnämndens underskott. Ordförande Eva Berglund sa att flytten till nya äldreboendet har gått bra. Det var allt. Frågor på det? Nej. Inte en enda. Inte från någon av de 49 utvalda.

Då har vi alltså att göra med en nämnd som när året är slut har gjort ett underskott på cirka hundra miljoner kronor på fyra år, trots ökat anslag på 22 miljoner under de båda två sista åren. 2013 var kostnaderna för individ- och familjeomsorgen 49 procent högre än kommunernas standardkostnad. Mellan 2011 och 2013 ökade IFO-kostnaderna i Vimmerby kommun med 20 miljoner (eller 53 procent). I år väntas IFO-kostnaderna kosta tio miljoner (cirka 20 procent) mer än budget.

De mest konstruktiva

Det finns all anledning att vara orolig över Vimmerby ekonomi. Men det rent skräckinjagande är att ingen diskuterar problemets kärna.

Majoritetens förslag är en reaktion på socialens underskott, inte en lösning. De byter de skenande kostnaderna mot besparingar på andra verksamheter. Oppositionens förslag krafsar på ytan. Medborgarna, som faktiskt har varit de mest konstruktiva under den senaste månaden, har alla tankar och känslor inställda på att rädda sina skolor.

Under måndagens fullmäktige kom allmänheten med relevanta frågor och förslag under sin frågestund. Ledamöternas frågestund fastnade i tjafs om hur budgetförslaget tagits fram. Nästan ingenting om vad det innehåller. Och absolut ingenting om varför Vimmerby behöver spara 35-40 miljoner varje år fram till 2020.  

På stadiga ben stod elefanten kvar mitt i plenisalen. Det vore bra om någon talade om den innan skolorna stängs.

Jakob Karlsson

#1 - - Anonym:

Vi började arbetet i socialen 2012. Men man vänder inte in filandsbåt med ett rattutslag. Efter IFO kommer äldreomsorgens ökning. Vi behöver resurserna i omsorgen oavsett vilket. Det borde även Jakob förstått vid det här laget.

#2 - - David:

Om ni nu började arbetet redan 2012 och det inte har hänt mer nu vid det här laget då kanske ni skulle börja göra någonting annorlunda. Eller??

#3 - - Anonym:

Hej Jakob, mycket bra skrivet. Detta är det stora problemet för kommunen. Man vänder inte en "filandsbåt" med ett rattutslag ,skriver en anonym person. Personen ifråga är insatt i problemet sedan 2012 men har inte reagerat under tiden. Mycket bedrövligt/Håkan Norlin

#4 - - Anonym:

Man har vetat om det sedan 2012, men under valrörelsen 2014 nämnde inte samma anonyma person med ett enda ord kommunens ekonomiska läge. Personen i fråga la däremot mycket tid och arbete på att lyfta fram investeringarna som genomförts under mandatperioden 2010-2014. På mötet i Djursdala förklarades problemet med att man blivit "fartblind"? Jag känner mig inte uppfylld av förtroende...

Till top