Söndagskrönika #9: Vet de 4 800 medlemmarna att redaktören förnekar förintelsen?

NYHETER / Permalink / 20

Facebookgruppen ”Du vet att du är från Vimmerby om…” är Vimmerbys största mötesplats. Men hur många av de 4 800 medlemmarna vet att redaktören förnekar förintelsen och länkar till en sajt som anser att Adolf Hitler borde ha fått fredspriset till Alfred Nobels minne?

Jag visste det inte – och när jag frågade blev jag utesluten. Redaktören Lasse Anckarman vägrade besvara min fråga och när jag upprepade den för andra gången blev jag utskickad.

Enligt Lasse Anckarman var frågan ett ”direkt angrepp” på hans person och en ”hatkommentar”.

I tidigare trådar har Lasse Anckarman själv accepterat, och till och med gillat, en kommentar som avslutas med att tiggare åker hem till sina hemländer och ”skär halsen av folket som finns kvar”.

Det är skillnad på angrepp och angrepp. Det är skillnad på hat och hat.  

Fyller viktiga funktioner

Jag visste ingenting om Lasse Anckarman fram tills i fredags. Jag är ganska ny på Facebook och jag visste att gruppen ”Du vet att du är från Vimmerby om…” spårar ur ibland, men också att den fyller viktiga och oviktiga funktioner för Vimmerbybor och människor som på något sätt är i kontakt med Vimmerby.

Gruppens 4 800 medlemmar hittar lägenhet åt någon, letar rätt på turistungars borttappade gosedjur och informerar kommunens tjänstemän om vilka gatstenar som är vända åt fel håll.

Jag har länkat till en del av Vimmerbybloggens artiklar i den där gruppen. I kommentatorsfältet till en artikel om EU-migranter gav sig Lasse Anckarman in i debatten och förklarade hur bra Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet var för Tyskland. Först då uppmärksammade jag Anckarmans profilbild.

Till vänster står det WWII Truth (Sanningen om andra världskriget) och längst ned finns en länk till en sajt som anser att Adolf Hitler borde ha fått fredspriset till Alfred Nobels minne, att den ”sanna” förintelsen var de allierades bombningar av tyska städer och att det var Polen som startade krig mot Tyskland. Sajten kräver upprättelse för det tyska folket.   

Högst olämplig

I motsats till ett 20-tal andra europeiska länder är det i Sverige tillåtet att förneka Nazitysklands förintelse av judar under andra världskriget. Det har Lasse Anckarman all rätt att göra hur mycket all vetenskaplig forskning än motsäger honom.

Men det gör honom givetvis högst olämplig som redaktör av ett allmänt debattforum. Och det är just vad Lasse Anckarman är i sin roll som administratör. Han avgör vilka inlägg och vilka kommentarer som får finnas på sidan och han avgör vilka personer som får och vilka som inte får vara medlemmar.

Ytterligare en mängd medlemmar uteslöts från gruppen i fredags. Alla hade vi gemensamt att vi ansåg Lasse Anckarmans syn på förintelsen som relevant – och alla ville ha ett svar på frågan: Förnekar du förintelsen? Ja eller nej?

För alla människor är det världens enklaste fråga att besvara. För Lasse Anckarman blev svaret alltså att skicka ut frågeställarna ur gruppen och kräva ett stopp på olämpligheterna: ”ALLA som hetsar fram hat kommer att raderas. Nu är det verkligen färdiglekt. Är ni inte vuxna människor någon av er och kan bete er därefter?” skrev Anckarman och skickade ut några till.

Jag vet inte om han märkte det själv, men uteslutningarna bevisar exakt hur relevant frågan om administratörens värderingar är. Med ena handen skickar han ut folk som artigt frågar om hans värderingar – med den andra accepterar och gillar han klart främlingsfientliga kommentarer om EU-migranter.

Raka frågor är hat. Främlingsfientliga angrepp är yttrandefrihet.

Lämna gruppen!

En redaktör har två val: behandla alla lika eller vara vidöppen med ens egna värderingar. Lasse Anckarman har Vimmerbys största mötesplats i sin hand och gör ingenting av det. Främlingsfientlighet applåderas – men kallar man en person för rasist ”kommer man obönhörligen att stängas av ”.

Det är väldigt mycket lättare att lämna en facebookgrupp än ett koncentrationsläger. Alla 4 800 medlemmar måste ställa sig frågan: kan vi ha en redaktör som förnekar förintelsen? Ja eller nej?

Svara på frågan gör man genom att gå ur gruppen.

Jakob Karlsson

Den här kommentaren slipper igenom Lasse Anckarmans censur. Han ger den dessutom tummen upp: 

 

#1 - - Ewa Johansson:

Tack! Gick självmant ur gruppen i går när jag läste trådarna och när admin vägrade att svara på frågan om vad han ansåg om frågan. För mig som arbetar med människor från världens alla hörn är det otänkbart att höra till en sån grupp!

#2 - - Anonym:

Vinnaren skriver historien

#3 - - Anonym:

Gå gärna med i "Du vet att du är från Vimmerby" istället, utan rasism och främlingsfientlighet.

#4 - - Jens:

Jag gick ur för länge sedan just exakt på grund av det du här tar upp.

Jag applåderar!

#5 - - Anonym:

Kul att det var flera än jag som inte bara lät det vara.
Tack för att du tar det till ett annat plan.
// Ronny Arvidsson.

#6 - - Jakob Karlsson:

En kommentar har raderats på grund av personangrepp som jag anser gick över gränsen. Jag vill ha högt i tak i det här kommentatorsfältet, men självklart finns det en gräns. Jag uppmanar också till kommentarer om sakfrågan istället för personliga tillfällen som inkompetent, idiot och så vidare. Hoppas ni har förståelse.

#7 - - Per Nilsson:

Bra skrivet, Jakob! Jag märkte hur det låg till någon gång i början av februari, men mitt inlägg blev snabbt raderat av en viss förintelseförnekare som var admin i gruppen. Jättebra att du uppmärksammar folk på vad det är för märklig kuf som ligger bakom den populära gruppen.

Mvh,
F.d. Vimmerby-bo (utflugen för sisådär 15 år sen)

#8 - - Ann-Charlotte Linderson:

Nu har ca 1500 personer lämnat gruppen. Men vad har vi vunnit med det? Gruppen finns kvar - och kan fortsätta sprida sina tveksamma budskap - och jag väntar fortfarande på Lasse Anckarmans kommentar - är det inte bättre att stanna kvar och "kämpa"?
Åter igen - Lasse Anckarman - kliv fram och förklara!

Svar: Att vi kanske kan skapa en liknande grupp där inte en förintelseförnekare styr innehållet? Klart att man får fortsätta kämpa, men själv blev jag utesluten när jag försökte förstå vad jag hade att kämpa emot.
Jakob Karlsson

#9 - - Lasse Anckarman:

Var det inte exakt det Hitler gjorde: Eller kan ingen leda dettta påsående i bevis? Vad är man för människsa som sprider rykten om en viss person utan att kunna leda dom i bevis? Inseer ni att detta är förtal?

#10 - - Lasse Anckarman:

Den intresserade kan läsa på hemsidan och därefter kommentera. Välkommen.

#11 - - Lasse Anckarman:

Jag förnekar inget som är sant. Däremot visar ju Jakob Carlsson att han är en diktator. Känns det skönt?

#12 - - Lasse Anckarman:

Vill Jakob Carlsson ha en öppen och fri debatt?

#13 - - Lasse Anckarman:

Släpper Jakob fram mig?

Svar: Hej Lasse. Jag förhandsgranskar alla kommentarer på min blogg. Det innebär att det blir en viss fördröjning innan de publiceras. Det är inte samma sak som att vara diktator.
Jakob Karlsson

#14 - - a:

Intressant blogg och tack för att du var inne på min:)

#15 - - Antirasist. :

Bli medlem i gruppen "fri politisk grupp för alla ärliga människor utan skygglappar,"det finns två, bägge två går bra. Där huserar Anckarman med vänner. Han kallas inte Lasse Nasseman för ingenting. Gå med där så kan säkert samla på dig en hel drös med härliga skärmdumpar när Nassemannen förnekar förintelsen och hoppar på judar. I dessa grupper sitter naziasteliten av Facebookriddare och den så kallade "nätsvansen" av Sverigedemokrater.

#16 - - Robex Lundgren:

fin blogg

#17 - - Johanna:

Oj oj ... :o

#18 - - Ann-Charlotte Linderson:

Nu har jag läst valda delar av "fri politisk grupp för alla ärliga människor utan skygglappar" (tasck Antirasist) och även sett Lasse A's inlägg och kommentarer - och nu står det klart också för mig - att en admin/moderator med dessa åsikter och ibland nedsättande benämningar om/på bla kvinnor - kan jag inte acceptera.
Om vi inte kan få en annan admin så lämnar jag också gruppen och det med sorg pga allt fint som dock finns där!

#19 - - Fredrik Antonsson :

Vad är det för rykten om dig som inte stämmer Lasse? Finns ju mängder av bevis om både dina åsikter och om ditt sjuka sätt att sköta gruppen där de som inte tycker som dig först blir kallade för idioter och sen blir utkastade. Skälen är allt från att man kallar dig nazist till att vara kritisk mot ditt sätt att sköta gruppen...

#20 - - Stefan Arvidsson :

Jag tröttnade och letade upp denna gamla kommentar av honom
Lasse Anckarman
2012-04-06 15:29:00
#41 Vad vet du egentligen om Eichmann och gas Leif-Arne?

Poängen med mitt inlägg är att Eichmann förhandlade med juden Kazstner i syfte att deportera judar till Palestina, inte gasa dem. Vad jag inte sade var att tyskarna förhandlat med zionisterna om deportering redan tidigare och han var en stor beundrare av zionismen och 1937 besökte han också Palestina och förhandlade med bl.a. Sternligan om detta. Som bonus kan jag upplysa dig om att han även deltog i minnesstunden över Theodore Herzl 1934.

Tycker du verkligen att det är rimligt att ett land som inte existerade vid tidpunkten för det påstådda brottet, ett brott som de facto dessutom aldrig bevisats, tillåts kidnappa en man i främmande land på andra sidan jordklotet, ställa honom inför rätta i en skåderättegång och senare hänga honom? Kan du i så fall förklara varför?
Detta publicerade jag med frågan om det inte var Lasse Anckarmans egna ord och sedan var jag bortplockad från gruppen utan någon som helst förklaring om det inte är diktator mässigt vad är då det?

Till top