Hermansson fick rabatt på den olovliga uthyrningen

NYHETER / Permalink / 0
Anders Hermanssons fastighetsbolag Guldbjörnen AB åläggs att betala 50 000 kronor i sanktionsavgift för den olovliga uthyrningen på Eken. Det beslutar miljö- och byggnadsnämnden – men det är bara hälften av vad som föreslogs. 
– Vi tyckte att 100 000 kronor var oskäligt högt för det han har gjort, säger nämndens ordförande Lars-Inge Green (S). 
 
Fastighetsägaren Anders Hermansson hyrde ut Eken som bostad åt medarbetare på Astrid Lindgrens Värld under tre månader – trots att detaljplanen endast ger rätt rätt till äldrevård. För det här straffas nu Anders Hermanssons bolag Guldbjörnen AB av en sanktionsavgift. Hermansson åläggs att betala 50 062 kronor. Men det är bara hälften av vad tjänstemännen föreslagit. 
– Sanktionsavgiften var egentligen på 100 000 kronor och det var uträknat så efter lagen. Men vi tyckte att det var oskäligt högt sett till det han har gjort, säger nämndens ordförande Lars-Inge Green. 
 
"Kan skena iväg"
Men det uppstod en diskussion i miljö- och byggnadsnämnden. Sju av tio röstade för att rabattera sanktionsavgiften för Hermansson – medan tre inte gjorde det. 
– Det blev en diskussion och en del tyckte att vi alltid ska ta det fullt ut. Men vi känner att det kan skena iväg. Jag och några till tyckte att 100 000 var oskäligt högt. 
Var det 50 000 och 100 000 som var uppe för diskussion?
– Det var det. Ingen annan i nämnden nämnde något annat. Nämnden har rätt att sätta ner det till hälften och vi tyckte att det var skäligt. 50 000 kronor är inte heller lite pengar.
 
Vill inte uttala sig
Guldbjörnens AB:s advokat, Johan Rosén, vill inte kommentera sin klients sanktionsavgift.
– Jag kan inte uttala mig om det förrän jag har talat med min klient, säger han. 
Hyresavtalet, som går ut den siste augusti, har Guldbjörnen AB tidigare försökt att säga upp. Den 13 augusti skrev också Vimmerby Tidning att ett flertal kommunala företrädare varit medvetna om hyresuppgörelsen mellan Guldbjörnen AB och ALV ända från början – och till och med deltagit i förmedlingen.
– Jag ger inga kommentarer. Du får ta en titt i akten.
Förvaltningen har också inlett ett arbete för att få till en förändring av detaljplanen. Idag godkänner den bara äldrevård på Eken, men Anders Hermansson har tidigare ansökt om att öppna asylboende.
 
Simon Henriksson
 
Fotnot: Den här artikeln har uppdaterats med kommentarer från advokaten Johan Rosén jämfört med den ursprunliga versionen.
Till top