KRÖNIKA: Var får man vara avvikande om inte i Pippis park?

NYHETER / Permalink / 5
Pippi Långstrump är förmodligen litteraturens mest avvikande människa genom tiderna. Men i hennes egen park får inte restaurangpersonalen välja hårfärg.

Astrid Lindgrens Värld utseendepolicy andas varken 2015 eller Astrid Lindgren.

Världens starkaste tjej har rött hår, bor ihop med en apa och en häst och jävlas med alla auktoriteter hon stöter på.

Rebellen Pippi Långstrump tog världen med storm när Astrid Lindgren på 40-talet utökade barns, och framförallt tjejers, handlingsutrymme.

Genom hela författarskapet har Astrid Lindgren visat att det är okej att vara annorlunda. Man kan ha rufsigt hår. Man kan bli kompis med sin pappas ärkefiende. Man bör vara modig även om det är jättejobbigt.

Kanske att det är just det här temat som är viktigast i hela Astrid Lindgrens författarskap. Den odiskutabla rätten att vara annorlunda, den osvikliga lojaliteten med de utsatta och den gränslösa fantasin.

Utseendepolicyn är omodern och fel

På så många sätt har Astrid Lindgrens Värld omsatt Astrid Lindgrens kärnbudskap till en kommersiellt besöksmål i Vimmerby. Därför förvånas jag extra mycket över företagets utseendepolicy för serveringspersonalen.

ALV hyllar Pippi för att hon är så annorlunda – men låter inte sin serveringspersonal välja hårfärg.

Jag bryr mig inte om ifall medarbetarens hår var vitt eller blått – jag tycker att utseendepolicyn är omodern och fel.

Jag bryr mig inte om ifall medarbetaren informerats eller inte – jag tycker att utseendepolicyn är omodern och fel.

Jag förstår den inte heller.

En miljon är tatuerade

Astrid Lindgrens Värld utseendepolicy är en del av tematiseringen, enligt VD Joacim Johansson. Även om husen ser ut som småländskt 1800-tal, även om det nästan bara serveras husmanskost, även om det roligaste barnen på ALV vet är att hoppa i höet hos Emil så färgar deras mammor och pappor håret år 2015.

En miljon svenskar beräknas vara tatuerade.

Skulle allting ALV representerar förstöras av en grön tuppkam hos serveringspersonalen? Skulle femåringarna bryta ihop, springa ut från ALV och skrika: I FILMEN OM EMIL HADE INGEN GRÖN TUPPKAM!

Och skulle inte ALV, som har 264 miljoner kronor i tillgångar,  ha råd med att förlora den grupp av idioter som eventuellt skulle vägra åka till ALV för att personalen tillåts ha valfri frisyr?

Passar inte in i varumärket

Jag har alltid upplevt ALV som ett modernt och modigt företag. De mångmiljonsatsar i lilla Vimmerby. De prioriterar ekologisk mat. De har sagt hejdå till hamburgare och pommes.

Utseendepolicyn passar inte in i Astrid Lindgrens Världs varumärke – och ännu mindre i en värld som är Astrid Lindgrens.

För mig är det ganska enkelt. 2015 bör alla få säga vad de vill. 2015 bör alla få pussa vem de vill. 2015 bör alla få tycka vad de vill. 2015 bör alla få se ut som de vill.

Både privat och på jobbet.

Jakob Karlsson

#1 - - Anonym:

Jacob! Har du verkligen läst ALV:s policyprospekt som delas ut till alla som söker jobb på ALV? Den är så väldigt bra och klargörande! Om man läser den så har man ju alltid möjlighet att välja själv om man vill arbeta på ALV eller inte.

Svar: Det har jag inte gjort. Jag har, i det här fallet, gått på den här historien och VD:s redogörelse för utseendepolicyn. För mig spelar det ingen roll hur klargörande eller tydliga ALV är med sin policy - jag tycker att den är fel i sig.
Jakob Karlsson

#2 - - Micael Glennfalk:

Det verkar Jakob, som du tycker att ALV är vilken nöjespark som helst, fullt jämförbar med Gröna Lund och Liseberg. I så fall förstår jag dina argument. Men Astrid Lindrens Värld är en temapark, Sveriges största friluftsteater där allt i parken är att jämföra med händelser på en och samma stora scen. Som jag ser det är det lika illa om en skådespelare i ett teaterstycke, vilken som helst och på vilken teater som helst, får för sig om att bryta illusionen genom att inte ta på sig den teaterkostym som pjäsens regissör föreskriver. Disneyworld är också en temapark där du kliver in i en uppdiktad värld direkt efter entrén. Ja, där står det till och med en skylt på insidan av dörren till pesonalrummet; "var beredd, (eller le) du går just nu ut på scenen". Det är just detta, den gigantiska teaterscenen där skådespelet är mitt iband oss, som är Astrid Lindgrens Värld och dess signum. Med restaurangpersonal, skådespelare och allt. Så har åtminstonde jag uppfattat det. Att då en av deltagarna på scenen inte följer regissörens direktiv är väl knappast något som kan accepteras. Oavseett vilket årtioende vi lever i. "Is not in the book" som Ahlerup skulle ha sagt. Sedan är det en annan historia vad en arbetsgivare betalar för, och vad som skrivs i avtal.

#3 - - Ann onym:

ALV är väldigt uppskattat. Jag tror att sådana här enkla grejer är den av framgångsreceptet. Nånstans att slippa den vulgära kulturmarxismenm som tävlar om att vara stötande, vem som river upp det gamla bäst.

#4 - - Berit Nyström:

Häng med i utvecklingen! Om vi tittar oss runt bland ungdomar och även vuxna så ser vi alla olika ut i hårfärger. Detta har kommit och gått att vara rosa, blå, grön lila, ja alla olika kulörer . Vi kan se många äldre med slingor som ett påskris ibland.
Jag tror ingen hade reagerat på denna tjejs färgval bland barnen, istället tyckte dom nog det var coolt. Det skulle nog Astrid tyckt också, hon älskade ALLA barn oavsett hudfärg och hårfärg.

#5 - - Johan:

Finns det en policy så måste den ju följas oavsett vad man som anställd tycker då man ingått ett avtal. Sedan kan man diskutera om policyn ska finnas eller vad den ska innefatta men det är en annan diskussion.

Till top