Majoriteten säger nej till kontoret – igen

NYHETER / Permalink / 0
En andra gång erbjöd Gullringshus AB kommunen att ta över sin anrika kontorsfastighet – helt gratis. En andra gång säger också kommunen nej. 
– Det har varit ett hinder att ägarna har tryckt på att det ska vara kommunen som äger, säger Micael Glennfalk (M).
 
Det var för mer än ett år sedan som det anrika Gullringsföretaget Gullringshus AB skänkte kontorsfastigheten till Vimmerby kommun. Gullringshus AB kunde dessutom tänka sig att skicka med en miljon kronor i driftsbidrag. Men då tackade kommunen nej till gåvan. 
Gullringshus AB gjorde ett nytt försök i juni i år – men i går, när tidsfristen närmade sig, kom beskedet: kommunen säger nej – även en andra gång. 
– Deras tidsbegränsningar har varit ett problem. Det har funnits intressenter, men vi kan inte ta emot det och sedan inte ha någon hyresgäst. Vi har redan problem med tomma lokaler i kommunens ägo. Gullringshus och Aleris har träffats, men Gullringshus vill att kommunen ska ta över och då ville Aleris veta vad hyran skulle bli på ett tioårsavtal och det kan vi inte räkna ut, så vi fick säga nej. Det är bara ägaren som kan ta fram det exakt, men om de säljer till Aleris tror jag att vi har ett behandlingshem i Gullringen 2018, säger Micael Glennfalk. 
 Oppositionen ville ta över
Att Aleris har övervägt att flytta sin verksamhet vid Stenbäcken ut till Gullringen har inte varit någon hemlighet. Men Glennfalk tror, om inte Gullringshus och Aleris kan komma överens, att det kan bli aktuellt med något i Vimmerby stad. 
– Aleris har frågat om byggbara tomter i Vimmerby kommun och det handlar framför allt om Vimmerby stad. Får man inte till en affär med Gullringshus tror jag att de bygger i Vimmerby stad. 
Men oppositionen var inte med på majoritetens linje. Både Centerpartiet och Vänsterpartiet accepterade Gullringshus gåva. Oansvarigt, tycker Glennfalk. 
– Aleris har inte förbundit sig till någonting och om vi har kontoret och inte lyckas få den uthyrd, då har vi helt plötslig tagit på oss en utgift på mellan 300 000 och 500 000 kronor på ett år. Jag tycker att det är oansvarigt och kombinerat med en väldigt stor risk. 
Micael Glennfalk, som snart avgår som kommunstyrelsens ordförande, säger att han har förhandlat färdigt med Gullringshus och Aleris.
– Jag lämnar ärendet nu. Det har varit ett hinder att ägarna har tryckt på att det ska vara kommunen som ska ta över. Det har funnits många intressenter, men ägarna tycker att kommunen ska ta det. Och vi kan inte det. 
Simon Henriksson
 
Till top