Söndagskrönika #16: Jag vill ha fler köer i Vimmerby

NYHETER / Permalink / 2

Några dagar med köer i Vimmerby – och folk blir som tokiga. Att dom aldrig kan lösa det där! Klockan ELVA var det FORTFARANDE kö! Och idag var det kö ÄNDA UT PÅ RIKSVÄGEN!

Jag säger tvärtom: äntligen kö i Vimmerby! Äntligen så många som vill komma hit att trafiken inte kan hantera det! Ge oss fler köer!

Hela livet är en fråga om perspektiv. Man kan tycka att glaset är halvtomt. Man kan tycka att det är halvfullt. Man kan sitta på Näs och ha en underbar kväll när man lyssnar på Backstads Kapell. Man kan sekunden senare komma att tänka på Broder Daniels avskedsspelning. Man kan läsa om de kineser som tillverkat ens telefon och känna sig extremt rik. Man kan se en dokumentär om familjen Wallenberg och känna sig väldigt fattig.

Man kan bo i Vimmerby och bli galen över att järnvägsbommarna är nere. Man kan bo i Stockholm och vara jätteglad för att man mitt i rusningstrafiken kom fem kilometer på en halvtimme.

Landsbygdens lyx

Kalmar län har södra Sveriges sämsta infrastruktur. Om det råder inget tvivel. Men i de norra delarna är det ändå aldrig kö någonstans. Hela våren har jag farit mellan Jönköping och Vimmerby. Det är aldrig någon kö. Även om vägen är helt värdelös går det oftast komma förbi människor som inte jäktar efter nyheter.

Bristen på köer är landsbygdens lyx. Det är aldrig så många som åker till samma ställe samtidigt att andra stjäl ens tid. Kanske att det till och med är landsbygdens största konkurrensfördel: all tid som den stora massan inte stjäl.  

I Vimmerby är det aldrig kö. Nästan inte i alla fall, för när stadens stora turistmagnet Astrid Lindgrens Värld går på högvarv händer det. Då ringlar bilköerna genom stadens trafikleder. Då sträcker de sig ända ut på riksvägen. Då är det omöjligt att köra igenom stan på fem minuter.

Jättebra med fler köer

Jag säger inte att det är perfekt att turister får köa i en timme, jag säger att det är fantastiskt att turister åker till Vimmerby TROTS att de vet att de får köa i en timme. Jag säger att det vore jättebra om så många ville åka till Vimmerby att det skapades köer oftare. Jag säger att det vore jättebra om det var svårt att hitta en parkering i centrum. Jag säger att det vore jättebra om våra idrottslag fick så många åskådare att det blir knöligt att ta sig till matcherna.

Framförallt vore det jättebra om fler ville bo här och ge oss lite trängsel på ICA, på torget och i hela stan.

Vilket system klarar det?

Tusen perspektiv slåss om statens begränsade infrastruktursatsningar. När Astrid Lindgrens Värld har 10 000 besökare fördubblas antalet närvarande människor i Vimmerby stad. Vilken stads trafiksystem klarar en fördubbling av antalet människor?

Stockholms trafik klarar inte två miljoner invånare – vad skulle hända om vägarna var tvungna att ge utrymme åt fyra miljoner vissa dagar? Och om vi ska vara riktigt ärliga: gör inte staten rätt som prioriterar de infrastruktursystem som är kraftigt dysfunktionella varje dag framför de som har det körigt tio dagar om året?

Att Kalmar län har södra landets sämsta infrastruktur är fakta. Vi kan önska statliga satsningar och tycka att vi blivit bortprioriterade sedan Nils Dackes huvud placerades på en påle. Och vi har helt rätt när vi säger att många städer och geografiska områden har växt enormt efter stora infrastrukturinvesteringar. 

Men enklaste sättet att få statliga satsningar på våra vägar är att fler vill åka på dem. Fler köer är en början.

Jakob Karlsson 

#1 - - Anonym:

Nu blev det lite fel tror jag. Det är lite gammaldags att tro att mer infrastruktur skulle råda bot på de köer som uppstår kanske 10 av årets 365 dagar. Det måste bli mer naturligt för de som ska ta sig en kort bit att gå eller cykla och det måste bli enklare för de som absolut måste ta bilen att se när det är körisk. Surfa efter något som kallas mobility management. Det behövs ganska små minskningar i trafiken för att köerna magiskt ska försvinna.

Svar: Det finns ju konkreta planer på en ny infart till ALV?
Jakob Karlsson

#2 - - Anonym:

Håller med dig Jacob. Rör sig om några få dagar varje år och oavsett vart man ska med bilen så kan man komma dit utan att stå i kö om man tänker till lite. Och bor man i Vimmerby och vill till parken kan man faktiskt cykla eller gå o slippa köa.

Till top