Fjällgård: ”Det här förändrar ingenting”
Kravet på en folkomröstning står fast – trots att majoriteten nu valt att rädda tre enheter från yxan. – Jag är säker på att människor i Tuna och Rumskulla är solidariska med Gullringen och Djursdala, säger Peter Fjällgård, initiativtagare till kravet på en folkomröstning.
Den 31 mars presenterade majoriteten sitt ursprungliga budgetförslag. Då ville man lägga ned fyra skolor och två förskolor. Protesterna blev massiva och 2 887 personer skrev på kravet för folkomröstning.
Idag presenterades majoritetens slutgiltiga förslag – men att tre av de sex enheterna räddas gör ingen skillnad för kravet på folkomröstning.
– Det här förändrar inte vår inställning. Majoriteten lade fram ett paket och vi kräver en folkomröstning för att ingen skola ska läggas ned. Blir det folkomröstning är jag säker på att folk i Rumskulla och Tuna går man ur huse.
Majoriteten anger att för långa resor från Rumskulla och Tuna ligger bakom svängningen.
– Det var samma sak senaste gången man ville lägga ned skolan i Rumskulla. Politikerna kunde bara ha tittat på det underlaget och insett att det inte har blivit kortare sträckor nu. Det blir lite skrattretande.
Hur ser du på det nya förslaget?
– Det är bra att man lyssnar och det här har ju vi hävdat hela vägen. Det har blivit mycket oro i onödan. Nu krävs det 20 öre till i skattehöjning för att rädda de andra skolorna. Det är inte så mycket.
Hur är stämningen i Rumskulla idag?
– Klart att vi måste vara glada för att skolorna i Tuna och Rumskulla räddas, men mitt engagemang förändras inte för det. Jag tror på solidaritet och på att människor ställer upp för varandra. Det är bara fråga sig vad jag tycker att andra skulle ha gjort om det vore tvärtom? Därför är jag inte orolig för att stödet ska minska efter det här beskedet.
Jakob Karlsson
Hur kan man spara 6 milj på att lägga ner två skolor det skulle jag vilja veta, det kan inte vara per år finns inte på kartan dom måste räkna in alla kostnader så får de nog en annan summa