Förvaltningsrätten slår fast IVO:s beslut om Ekängens HVB

NYHETER / Permalink / 0

Igår slog Förvaltningsrätten i Jönköping fast IVO:s beslut om att stänga vårdverksamheten på Ekängens HBV i Virserum. Beslutet kan få konsekvenser för vad som händer med Eken i Vimmerby.

Ekängen är ett behandlingshem i Virserum som av sin helhet ägs av Anders Hermansson. Via ett annat företag, Guldbjörnen AB, äger Hermansson även fastigheten Eken i Vimmerby sedan något år tillbaka.

Vimmerby kommun valde Hermanssons anbud på fastigheten, på drygt fem miljoner kronor, framför ett något högre bud med anledning av Hermanssons löfte om att starta en ny vårdverksamhet i fastigheten. I en intervju med Vimmerby Tidning 2012 förutspådde Hermansson att köpet skulle leda till 40-50 nya jobb i Vimmerby. Då var planen att investera 35 miljoner kronor i Eken i Vimmerby och skapa en liknande boendemiljö som på Ekängen i Virserum.

Vad som händer med de planerna efter Förvaltningsrättens besked om att avslå Ekängens överklagande är högst oklart. Efter IVO:s besked har Hermansson även ansökt om att få öppna ett asylboende i Eken istället, och den frågan behandlas just nu inom miljö- och byggförvaltningen.

I sin ansökan om en detaljplaneändring för fastigheten angav Guldbjörnen AB att det var det försenade tillträdet till fastigheten som låg bakom de ändrade planerna för Eken, enligt Vimmerby Tidnings artikel från i slutet av maj. Där framgår det också att Guldbjörnen anser sig behöva fem år innan de ursprungliga planerna för fastigheten kan verkställas.

Kommunen har vid tidigare tillfällen erbjudit sig att köpa tillbaka fastigheten.

Fara för klienternas liv

Om de förändrade planerna för Eken beror på IVO:s beslut om att stänga Anders Hermanssons verksamhet i Virserum är oklart, men igår slog alltså Förvaltningsrätten i Jönköping fast IVO:s beslut.

Bakgrunden är ett beslut från den 27 februari då Inspektionen för vård och omsorg återkallade Ekängens HVB och Halvvägshus AB:s tillstånd att bedriva vårdverksamhet i Virserum. Under flera år har IVO riktat skarp kritik mot verksamheten hos Ekängen – och nu hade man alltså fått nog. I beslutet från februari skrev man att behandlingshemmet innebär ”en fara för klienternas liv, hälsa och säkerhet”.

– Vi ser mycket allvarligt på situationen på Ekängen och utifrån den granskning IVO har gjort återkallar vi nu tillståndet för behandlingshemmet, säger Birgitta Hagström, avdelningschef för IVO avdelning sydöst. 

Skälen i Ekängens överklagan

Av Förvaltningsrättens dom framgår att Ekängen bland annat angivit följande skäl i sin överklagan:

Åtgärder har vidtagits och vidtas.

IVO:s beslut är grundat på historiska händelser, vilket ger en orättvis bild.

IVO: beslut fattades av två personer som har en personlig relation till Ekängens ägares före detta hustru som bedriver en konkurrerande verksamhet.

I december 2014 ansåg IVO att verksamheten gick åt rätt håll.

Bristerna i IVO:s tillsyn berodde på att många i personalen sjukskrivit sig och att vikarierna till viss del hade lägre behörighet.

Det har inte varit någon fara för patienternas liv, hälsa eller personliga säkerhet.

Situationen som föranledde IVO:s beslut beror på de åtgärder som Ekängen vidtog för att förbättra verksamheten och som fick som följd att en fjärdedel av personalstyrkan slutade eller sjukskrev sig.

IVO:s beslut innehåller flera missuppfattningar och kronologiska fel.

Pekar på allvarliga brister

Totalt bifogade Ekängen 36 dokument till stöd för sitt överklagande – men det hjälpte alltså inte. I IVO:s styrkande för sitt beslut skriver man att IVO pekat på en rad allvarliga brister och incidenter som var för sig och sammantaget innebar allvarliga risker för klienter.

Förvaltningsrätten bedömer att beslutsfattarna på IVO inte var jäviga och med hänvisning till socialtjänstlagen avslår Förvaltningsrätten överklagandet.

Förvaltningsrätten motiverar beslutet med att det under perioder saknats kompetent personal, att sjukskriven personal haft kontakt med boende och att det förekommit incidenter, där bland annat sjukskriven personal befunnit sig på Ekängen nattetid. Man pekar också på allvarliga brister i behandlingen och att personal inte upplever att verksamheten är säker för klienterna och brister i hanteringen av läkemedel och dokumentationen. Uppgifterna styrks av uppdragsgivare.

Kan överklagas till Kammarrätten

Sammantaget konstaterar Förvaltningsrätten att missförhållanden måste inneburit ”fara för enskilds liv, hälsa eller personliga säkerhet” och att de är så pass stora att det inte är sannolikt att Ekängen kan åtgärda dem inom en acceptabel framtid.

Beslutet kan överklagas till Kammarrätten. Vimmerbybloggen kommer att söka Johan Hemmingsson, ordförande i Ekängens HVB och Halvvägshus AB, och ägaren Anders Hermansson under dagen.

Jakob Karlsson 

Till top