Söndagskrönika #3: Gärna utveckling – men rör inte min dunge

KRÖNIKOR, NYHETER / Permalink / 13

Ibland är det omöjligt att förstå landsbygden. Så fort något läggs ned blir det ramaskri. Och så fort någon vill bygga något blir det ramaskri. Den som väljer landsbygden för lugnet har inte förstått någonting.

Landsbygden är en obegriplig, mångbottnad, ursinnig och ofta motsägelsefull organism. Om en busslinje med tre passagerare ställs in blir det ramaskri. Om ett bygglovsärende tar någon vecka längre blir det ramaskri. Om postboxarna flyttar en halv kilometer blir det ramaskri. Om Arbetsförmedlingen håller stängt någon dag per vecka blir det ramaskri. Om man får åka en mil extra till distriktssköterskan blir det ramaskri.

Landsbygdens levnadsregel nummer ett: skäll som en bandhund så fort något förändras. 

En ynka hektar

Den delen av landsbygden är lätt att förstå. Människor månar om sin bygd. De har fått nog av neddragningar och är rädda för att en dag vakna upp utan grannar.

Men det blir svårare att greppa landsbygden när samma människor som klagar på neddragningar också ställer sig på tvären för utveckling.

Vi har ett mycket tydligt exempel från Vimmerby den här veckan. ALV, kommunens draglok och i särklass viktigaste varumärke, vill bygga ut sin stugby med en ynka hektar. Området är inringat i bilden nedan och angränsar till bostadsområdet Kohagen. ALV vill köpa marken från kommunen för att, kanske, bygga några extra stugor där.

Hur reagerar landsbygden? Hipp hurra och två dunkar i ryggen? Brister man ut i ett unisont ”ÄNTLIGEN”?

Nej. Man samlar ihop grannarna och protesterar. Man skriver under listor. Man skickar uppblåsta skrivelser till kommunen. Man ursäktar givetvis sitt motstånd med att ALV gärna får bygga någon annanstans – bara de ger fan i vår skogsdunge.

Rör inte skogen

Jag har läst alla artiklar i ämnet, jag har läst detaljplanshandlingarna, jag har läst skrivelsen – och jag förstår ingenting. Låt oss gå igenom argumenten.

Argument ett: Rör inte vår skog.

Fastighetsägarna anser att denna hektar av skog borde vara ”en viktig del i kommunens strävan mot ett vackrare Vimmerby” samt att ”markväxter som vitsippor samt rogivande fågelsånger” är en viktig del i den allmänna trivseln.

De bor alltså på landsbygden i Sverige, med 23 miljoner hektar skog, och klarar sig inte med ett 50-tal träd färre.

Dessutom har Kohagen en mängd med skogsdungar, öppna marker och vandrar du in i skogen norr om kvarteret kan du inleda en skogspromenad som varar till Stilla Havet.

Om nu dragloket ALV behöver just den här marken – skulle det inte vara möjligt att lyssna på fåglar och titta på vitsippor i någon av alla de andra skogsdungarna?

Farligare att cykla

Argument två: turistbarn kan dö.

Det är ett starkt argument. Det anspelar på våra känslor och ingen vill att barn ska dö. Fastighetsägarna skriver ”tänk hemska tanken att barn i obevakat ögonblick tar sig ut på trafikleden, samtidigt som bilar i höga hastigheter passerar, En Allvarlig olycka med allt vad detta innebär kan inte uteslutas”.

De har helt rätt i att ingenting i livet kan uteslutas. Men de nämner inte att kommunen samtidigt reserverar tolv meter mellan vägen och stugbyn för en gång- och cykelväg. Kan det hända hemska saker nära en väg? Ja. Finns det en upphöjd risk för barn i stugbyn? Knappast.  

Det är förmodligen mycket farligare för fastighetsägarnas barn att cykla ensamma till skolan än vad det är för turistbarnen att leka i en stugby i föräldrars närvaro.

Argumentet blir ännu mer svårbegripligt när fastighetsägarna istället föreslår en utbyggnad mot järnvägen.

Luktar grill överallt

Andra argument som kommer fram i skrivelsen och artiklarna är följande: olagliga parkeringar, buller på kvällstid (tydligen så är det enormt många fastighetsägare i Kohagen som trycker plattan i mattan nattetid) och giftiga fordonsavgaser som riskerar att ”allvarligt” skada reklamvärdet för stugbyn.

I torsdagens artikel i Vimmerby Tidning öser fastighetsägarna på ytterligare. En utökad stugby ”förstör landskapsbilden”, de kanske hundra träden fungerar som ”ljudisolering” och doften av grill riskerar att öka.

Jag är uppväxt i Kohagen och då är man också uppväxt till trallvänliga sånger som sipprar ut från Astrid Lindgrens Värld. Vill fastighetsägarna bli av med ljuden från ALV får de resa en mur, ty träden fungerar uruselt som ljudisolering.

Jag har också med min egen näsa känt doften av grill i Kohagen. Faktum är att det är den doft jag känt mest i hela mitt liv. Varje kväll varje sommar denna distinkta doft av grill. Går man runt i Kohagen så ser man alla dessa män med sina grilltänger där de står och stolt vänder på sina döda grisar och till slut luktar det så mycket halvfabrikatsmarinad att man längtar till november.

Har man svårt för doften av grill ska man inte bo i Kohagen. Ärligt talar tror jag inte att man kan komma ifrån doften av grill i något villakvarter i detta land.

Är vi utvecklingsfientliga?

Jag förstår en sak i det här. Det är att tidningen lyfter fram den här frågan på bästa nyhetsplats, för tidningens ägare är en av dem som signerat skrivelsen.

Men resten? Varför vill inte Vimmerbybor att ALV fortsätter att utvecklas och satsar ännu mer pengar i Vimmerby? Har vi blivit så rädda för försämring att vi inte ens upptäcker en förbättring mitt framför ögonen eller är vi utvecklingsfientliga på riktigt?

Jag läser allting en gång till – och plötsligt faller äpplet till marken. En fastighetsägare säger att ”värdet på våra hus knappast kommer att öka”.

Så gärna utveckling. Men rör för fan inte min dunge. Det kan finnas en promilles chans att huset minskar med 3 000 spänn i värde.

Ibland är det svårt att förstå varför urbaniseringen inte går fortare.

Jakob Karlsson 

 

Fastighetsägarna i Kohagen protesterar mot att det inringade området kanske säljs till Astrid Lindgrens Värld och nedan syns en ritning på de föreslagna planförändringarna. På det bruna fältet får ALV möjlighet att bygga nya stugor medan det gråa markerar en ny gång- och cykelväg. 
 
#1 - - fattar nada.:

Det var nog kommunens största misstag va att dom sålde alv från början. Den där utbyggnaden kommer inte va en fördel för vimmerby utan en vinst för alv.

#2 - - Anonym:

Rent spontant känns det som om mer grillukt torde vara ett välkommet motmedel mot skitlukten från reningsverket då vinden i 9 fall av 10 är västlig och således sprider den mjälla odören rakt över rv 34, stångån, järnvägen, stugbyn och slutligen in över kohagen. Allt tack vare den enastående effektiva skorstenen som sprider lukten dubbelt så långt som innan skorstenen byggdes.

#3 - - Håkan Karlsson:

Bra skrivet Jakob

#4 - - Bengt:

Jacobs "artikel" borde spridas till hela landet. Det synsätt han skriver om hittar vi överallt i vårt avlånga land. Livrädda för förändringar hur små de än må vara. "Det kan ju bli en nackdel för mig". ALV är ingen kassoko utan behöver alla intäkter de kan få . Tänk på det som är negativa till deras investeringsplaner.

#5 - - Daniel:

Landsbygd? Vimmerby må vara en av landets små städer, men stad har vi varit sedan 1350, långt innan exempelvis Göteborg ens fanns. :) I övrigt förstår jag inte varför det ska vara ett motstånd till att ALV drar in än mer skattepengar till oss, det är väl bara bra om man nu vill behålla ytterskolorna?

Svar: För mig är det självklart att Vimmerby är en landsbygdskommun, oavsett tätortens stadsrättigheter.
Jakob Karlsson

#6 - - Anonym:

Jag förstår tankarna om nerläggning och utveckling och kan hålla med om det i många fall men inte här! Jag tror inte heller att det är att satsa på turismen som gör att vi i Vimmerby kommun kommer utveckas och går framåt! Turisterna betalar ingen skatt. Inte heller många av de som arbetar på ALV! Det är handeln och turismnäringen som tjänar på turisterna inte vi! Vi måste försöka locka till oss företag som etablerar sig här och människor som bosätter sig permanent! Tänk om politikerna som styrde kommunen när vi reade ut ALV hade tagit ordentligt betalt, kanske 100 miljoner mer! Då hade vi kunnat bygga vårt äldreboende och ha kvar våra skolor!

#7 - - Anonym:

Jag kan hålla med om att vi ofta är emot neddragningar och utveckling. Men jag förstår inte hur ALV:S utbyggnad gynnar oss Vimmerbybor. Turisterna betalar ingen skatt här, inte heller de allra flesta anställda på ALV. Det är handeln och turismnäringen som tjänar på fler turister inte vi som bor i kommunen! Vi behöver nya företag som etablerar sig här och människor som flyttar hit permanent och betalar skatt! Om politikerna som styrde kommunen när ALV reades ut hade kunnat ta lite mer betalt, kanske 100 miljoner till så hade vi kunnat bygga vårt äldreboende och ha kvar våra skolor! Tycker dungen ska sparas till oss kommuninvånare för framtida bostäder! Bättre att gynna lokala turismentreprenörer att hyra ut sina boenden än att pengarna går till ALV!

#8 - - Peter Högberg:

Det är tack vara alla besökare till kommunen och ALV som vi har ett sådant brett utbud av butiker. För inte tror ni alla dessa butiker klarar sig på enbart vimmerbybor. Samt att de som driver butikerna är lokala företagare med lokalt anställda. Även företag har en massa arbeten kring anläggningar, hantverkare mm Så ALV ger en massa intäkter till kommunen indirekt och glöm inte att dess utveckling har gått från ca 4-5 helårsanställda kring 50 nu som bor i kommunen.

#9 - - anonym:

alla ni som påstår att turisterna inte bidrar med skatt osv, men vad skulle egentligen Vimmerby vara utan våra turister? Vad skulle vi vara utan Astrid Lindgrens Värld?
Det är det som också skänker pengar till det handelsliv vi har i stan och frågan är om vi över huvudtaget haft en enda butik om det inte var tack vare just ALV.
Dessutom förser de hundratals av våra unga med jobb över sommaren och med en utökad stugby kommer ännu fler unga komma försättas med jobb! Är inte de bra, eller vill vi öka arbetslösheten ytterligare för de unga?

#10 - - Anonym:

Tack Jakob. Du inger hopp.

#11 - - Stefan Andersson:

Stor eloge till en av de roligaste och mest välfunna krönikor jag har läst på länge. Stor eloge till hela din blogg faktiskt...

#12 - - Anonym:

Tänk att man bara är 5 handslag från värdens mäktigaste man usas president

#13 - - Per-Inge Gustafsson :

Ojdå, här har vi en krönikör till besser wisser med uttryck som "ramaskri" och "göra promenader till Stilla Havet" och som "ingenting förstår" men ändå vill raljera över människors synpunkter i lagliga samrådsförfaranden. Övriga kommentarer är överflödiga.
P. i g.

Till top