Glennfalk om folkomröstningen: "Det är att kasta pengar i sjön"

NYHETER / Permalink / 2
Folkomröstningen om kommunens nedläggningshotade skolor blir av. Alla ledamöter i kommunstyrelsen sade ja till det – och datumet är satt till den 31 januari. Men får det något betydelse i praktiken? Troligen inte.
– Jag ser det som att kasta pengar i sjön, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M) till Dagens Vimmerby.
 
Folkomröstning – eller inte? Till slut var valet självklart. På kommunstyrelsens sammanträde i dag röstade alla nio ledamöter ja till att folkomrösta om att lägga ned de hotade skolorna i Gullringen och Djursdala och förskolan i Pelarne. Kommunstyrelsens ordförande, Micael Glennfalk (M), ansåg att det var självklart att även den lila majoritetens ledamöter sade ja. 
– Även om vi hade sagt nej, så hade den blivit av. Vi föreslog också ett datum direkt, säger Glennfalk. 
Ett datum som alla ledamöter också accepterade. 
– Innan har oppositionen tryckt på att de vill ha folkomröstningen innan budgeten tas i november. Men nu gick de med på vårt datum utan att någon reserverade sig mot det.
 
"Ingen framgång"
Den 31 januari får därmed Vimmerbyborna chansen att göra sin röst hörd. Dagen efter hålls slutsammanräkningen. Men en folkomröstning är endast rådgivande – och även om Vimmerbyborna skulle visa ett massivt motstånd mot nedläggningarna kan de definitivt bli verklighet. 
– Jag tycker att vi ska folkomrösta om det här, men jag ser det som att kasta pengar i sjön. Jag tror inte att den kommer att ha någon framgång i och med att den bara är rådgivande.
 
Fjällgård får vara med
Hur frågan ska formuleras är inte bestämt. Det är upp till valnämnden att besluta – och de har möte i nästa vecka. 
– Jag tror att det kan vara läge att kolla på liknande fall i övriga Sverige. 
Peter Fjällgård, initiativtagaren till folkomröstningen som fick cirka 2 800 namnunderskrifter, kommer också att bjudas in att delta i framtagandet av en frågeställning. 
Det formella beslutet tas på nästa fullmäktigesammanträde i september. Då ska förhoppningsvis också frågeställningen vara klar. 
 
Vad tror du? Kommer skolorna att räddas eller läggas ned? Diskutera gärna i kommentatorsfältet!
 
Simon Henriksson
#1 - - Lars Sandberg:

Det är som att kasta pengarna i sjön säger Micael Glennfalk.
Det finns ett enkelt sätt att undvika den kostnaden, dra tillbaka skolnedläggningarna som skulle ge den ofantliga besparingen av 45 000kr år 2016.

#2 - - Benni Svensson:

Samma Micael Glennfalk som på mötet i Djursdala sa att man "självklart inte kommer driva igenom förslaget till varje pris om det visar sig att besparingen blir väldigt liten".

Till top