Peterson ersätter Glennfalk: "En stor utmaning"

NYHETER / Permalink / 2
Som väntat presenterade Moderaterna Tomas Peterson som kommunstyrelsens ordförande efter Micael Glennfalk. Pensionsskandalen, som ledde till att Peterson avgick från samtliga politiska uppdrag 2011, är bortglömd. 
– Jag har lärt mig mycket av det, säger Tomas Peterson.
 
Nästan ingen har kunnat undgå att Tomas Peterson med all sannolikhet blir kommunstyrelsens nye ordförande efter Micael Glennfalk. I går blev också den tidigare toppmoderaten nominerad till att efterträda Micael Glennfalk. 
– Det är med stor spänning jag tar mig an den här utmaningen. Jag har verkligen känt att det här är rätt för mig. Vimmerby är en av de intressantaste kommunerna i länet och hela Småland, säger Tomas Peterson. 
Valet av 62-årige Tomas Peterson var självklart. Det klargjorde Moderaternas gruppledare Marie Nicholson tydligt. 
– Tomas har hela tiden varit den givna kandidaten. Några andra namn har aldrig diskuterats internt. Vi har kombinerat nytänk och stabilitet i vårt val och Tomas har valts enhälligt av gruppen. Även Micael Glennfalk har uttryckt sitt stöd, säger Nicholson. 
 
Inblandad i pensionsskandalen
Tomas Peterson var Moderaternas toppnamn inför valet 2010. Men då kryssade Micael Glennfalk sig förbi – med en hiskelig andel av de moderata väljarnas röster och blev det första moderata kommunalrådet någonsin i Vimmerby kommun. Tomas Peterson blir det andra. 
– Att efterträda Micael Glennfalk är förstås en utmaning. Jag kan inte annat än att beklaga hans sjukdom, men för mig personligen är det skojigt att få ta över. Det är också väldigt roligt att ha hans fulla stöd. 
2011 var Tomas Peterson vice ordförande i kommunstyrelsen. Men efter hans inblandning i pensionsskandalen avsade han sig samtliga politiska uppdrag. Tillsammans med Carl-Axel Centerstig (C) och Jan Henriksson (S) undertecknade han ett pensionsavtal utan att informera den övriga kommunstyrelsen. Trion beviljades inte ansvarsfrihet av revisorerna – något som är mycket ovanligt. 
– Tomas hantering av händelsen, att han tog ansvar och avgick från alla uppdrag, gör att vi har ett större förtroende för honom i dag. Misstag kan alla begå, säger Marie Nicholson. 
DV: Vad har du lärt dig?
– Mycket. Framför allt har jag lärt mig att man måste ha kontroll på ett bättre sätt som man kanske inte har tid eller förmåga att ha som fritidspolitiker. Nu vet jag att det här måste vi verkligen ha koll på, säger Tomas Peterson.
DV: Vad talar för att du inte gör samma misstag igen?
– Erfarenhet. 
Integrationen viktig
Tillsammans med Helen Nilsson (S), som fortsätter som vice ordförande i kommunstyrelsen, påbörjas arbetet den 1 oktober. 
– Vi kommer att få ett bra samarbete. Den budgetprocess som vi har tagit beslut om kommer vi att fullfölja, säger Peterson. 
Enligt honom är kommunens största utmaning – förutom den mycket ansträngda ekonomin – integrationsfrågor.
– Vi måste kavla upp ärmarna. Vi ska ha en ekonomi i balans, det är självklart. Men det är också viktigt med förnyelse och en del i det är att prioritera integration. Att ta hand om våra nyanlända på ett bra sätt.
Det formella valet av Tomas Peterson som kommunstyrelsens ordförande görs den 28 september. 
Simon Henriksson
#1 - - Johan:

Oj då. Vilken föryngring de gör!!
Är det så illa att de inte finns några yngre förmågor

#2 - - Jan Berggren:

Moderaterna jobbar verkligen hårt för att bli så litet parti som möjligt...

Till top