S-toppen om valet: "Kan förstå att det är märkligt"

NYHETER / Permalink / 0
Socialdemokraterna är överlägset störst i den lila majoriteten. Ändå får Moderaterna behålla ordförandeposten i kommunstyrelsen. Helen Nilsson (S) fortsätter som vice ordförande. 
– Jag kan förstå att det verkar märkligt vid en första anblick, säger Helen Nilsson. 
 
Trots att Socialdemokraterna var valets stora vinnare vigdes kommunens högsta position åt Micael Glennfalk (M). Den omåttligt populäre moderaten, som precis som 2010 fick i stort sett varenda av partiets personkryss, valdes till kommunstyrelsens ordförande. Socialdemokraterna, som blev dubbelt så stora som Moderaterna, tog hand om vice ordförandeskapet. 
Förklaringen låg i att Helen Nilsson (S) skulle skolas in i rollen med hjälp av Micael Glennfalk – och därefter ta över. Men när Glennfalk nu tvingas avgå på grund av sjukom blir det ingen förändring. Moderaterna behåller ordförandeskapet genom Tomas Peterson och Helen Nilsson fortsätter som vice ordförande. Konstellationen med två kommunalråd består också mandatperioden ut. 
– Vi diskuterade det naturligtvis i vår grupp när det hände. Men vi har många saker att ta tag i, det är många viktiga beslut som ska fattas och vi kände att det var ett för stort omtag att börja förändra det också. Vi fortsätter som det är och tror att det blir bra, säger Helen Nilsson (S).
Ni är klart störst. Kan du förstå att kommuninvånarna tycker att det är märkligt?
Absolut. Men då måste man tänka ett varv till. Vi gick in i den här överenskommelsen med ett tajt samarbete och vi resonerade inte namn utan positioner. Inskolningen under Micael har inte heller varit särskilt lång, men jag har lärt mig mycket under den här perioden.
Hade ni inte kunnat vinna tillbaka skadat förtroende om ni slopat ett kommunalråd och gjort dig till ordförande?
– Det är mycket möjligt, men vi har tagit den diskussionen och känner att det skulle bli för mycket förändringar. Vi skulle ha behövt förändra i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden också i sådana fall, och det hade stört deras verksamhet för mycket. 
Kunde inte du blivit ordförande och Tomas vice?
– Jo, det skulle vi ha kunnat gjort, men då förändras också posterna. Vi och Moderaterna har ett väldigt nära samarbete och hur vi fördelar posterna beror inte på hur stora partierna är utan på ett förtroende oss emellan. Hade vi ändrat om för mycket hade det skapat mer oreda. Vi känner att det är viktigt med stabilitet och jag och Tomas kommer också att arbeta väldigt nära varandra. 
 
"Vi accepterar valet"
Socialdemokraterna har till viss del varit med i Moderaternas process.
– Vi har haft diskussioner och fått information om deras tillvägagångssätt. 
Vad har ni fått för information?
– Hur de har tänkt, diskuterat och att det skulle bli ett internt val. 
Har ni haft något att säga till om?
– Nej, vi har inte tyckt att det är vår sak att lägga oss i det. 
Hur ser ni på valet?
– Det är Moderaternas val och vi accepterar det valet. 
Hur ser ni på den uppmärksammade pensionsaffären och Tomas inblandning i den?
– Tomas tog konsekvenserna av det och avgick. För vår del är det en förgången tid och något vi har släppt. Däremot hade i alla fall jag åsikter om det den gången. 
Går det att komma tillbaka till toppolitiken efter det?
– Ja. Har man tagit lärdom av det som hänt och tagit konsekvenserna av det. Sedan går det aldrig att göra något ogjort, så är det. 
Finns det någon moderat ni hellre hade sett?
– Nej. Vi accepterar deras val. 
Simon Henriksson
 
Till top