Näthandeln ökar lavinartat i Vimmerby

NYHETER / Permalink / 2

E-handeln är butikernas största hot. I Vimmerby ökade E-handeln mest i hela landet under årets tre första månader. Antalet utlämnade paket ökade med hela 37,2 procent jämfört med 2014.

Torghandeln står inför tuffa tider med konkurrens från flera olika håll. Stora köpcentrum tar över på butikernas bekostnad – men kanske att ännu svårare konkurrens kommer från näthandeln.

Under 2014 hanterade Postnord, tidigare Posten, 46 miljoner in- och utlämningar av varor. Tillväxten under 2015 spås bli 16 procent enligt TT. Under det första kvartalet i år ökade livsmedelshandeln på nätet med hela 46 procent medan kläder och skor ökade med nio.

Ingen annan är nära

Vimmerby är inte direkt något undantag. Tvärtom. Det var i Vimmerby som näthandeln ökade mest under det första kvartalet i år. 13 681 paket under januari-mars 2014 blev hela 18 790 paket under samma period i år.

Det är en ökning med hela 37,2 procent. Ingen annan kommun i landet är i närheten av samma procentuella ökning. Närmast är Lilla Edet med 24,8 procent och trea är Mullsjö på 23,3.

Med på topp tio-listan finns även Kinda med 21,5 procent.

2,75 paket per hushåll

Vimmerby är däremot inte med på topp-tio listan på flest paket per hushåll. Den toppas av Norrlandskommuner. Jokkmokk är etta med 3,5 paket per hushåll. Siffran kommer från Postnord.

Enligt Statistiska centralbyrån fanns det 6 827 hushåll i Vimmerby vid utgången av 2014. Det innebär att snittet i Vimmerby hamnar på 2,75 paket per hushåll under årets tre första månader.

Jakob Karlsson

#1 - - Anonym:

Och ändå undrar folk varför Vimmerby går bakåt, att inga kedjor ser Vimmerby som intressant att etablera sig i, att skattekronor hamnar på andra håll än i Vimmerby, att åtstramningar där av behövs. Allt hänger ihop, en kommun är ett kretslopp, men rubbas det för mycket så riskerar det att rasa samman. Handel är lite av en stads livsnerv, var rädd om den.

#2 - - Anonym:

Visst är handeln delvis en livsnerv, men det är heller ingen nyhet att många vimmerbybor länge sökt sig utanför kommunen på shoppingresor främst till Linköping eller Västervik just på grund av att de stora kedjorna finns där, det gjordes när jag var barn, det görs fortfarande, näthandeln är bara nästa steg. Dessutom varför vänta på att en lokal butik beställer hem en vara som man sedan (i bästa fall) kan hämta ut inom en vecka när man kan beställa den på nätet och få den på posten nästkommande vardag? Eller att man får som svar när man frågar i en lokal butik - "nej det tar vi inte hem, skicka efter från nätet istället". Väldigt säljande, verkligen...

Till top