Oppositionen överklagar majoritetens budgetbeslut

NYHETER / Permalink / 4

Den samlade oppositionen överklagar majoritetens budgetbeslut till Förvaltningsrätten. Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill också pröva giltigheten i majoritetens återremiss av folkomröstningsärendet.

Den 22 juni klubbade majoriteten i Vimmerby kommunfullmäktige igenom sin hårt kritiserade budget. Under mötet gjordes ett tilläggsyrkande där man tydligt fastslog att beslutet innebär nedläggning av skolverksamheterna i Gullringen och Djursdala samt förskolan i Pelarne.

Med tanke på att det finns ett krav på folkomröstning om de berörda enheternas framtid har den samlade oppositionen nu överklagat budgetbeslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. Oppositionen begär inhibition (uppskjutning) av budgetbeslutet fram till att folkomröstningen genomförts.

– Vi tycker inte att man ska ta beslut om nedläggning före den eventuella folkomröstningen och vill därför att Förvaltningsrätten prövar beslutet, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

”Inte frågat om budgetar”

Oppositionen vill också att Förvaltningsrätten prövar giltigheten i majoritetens återremiss av folkomröstningen. Majoriteten vägrade låta fullmäktige fatta beslut om en folkomröstning ska genomföras eller inte – och klubbade istället igenom mer betänketid.

– Ärendet var berett av kommunstyrelsen och klart för beslut. Jag förstår inte varför man ska fundera på hur en fråga i en folkomröstning ska formuleras innan man har beslutat om folkomröstningen ska hållas eller inte. Betänketiden hade majoriteten fått ändå och i andra folkomröstningar som hållits om skolor har man frågat om skolan ska läggas ned eller inte. Man har inte frågat om olika budgetar, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Den samlade oppositionen har även begärt extra kommunstyrelse och extra kommunfullmäktige för att snabba på den förmodade folkomröstningen.

Jakob Karlsson

#1 - - Anonym:

Heja Ingela Nachtweij. Jobba på nu och kämpa för våra skolar. Nästa gång är du som vinner valet. Du har redan vunnit många av våra röster. Mvh en Gullringsbo

#2 - - Anonym:

Länge undrat vart alla våra skattepengar försvinner... Men nu behöver man inte undra längre.. Trams är vad det är! Så mycket onödigt extraarbete, hur många tvingas inte bryta sin semester för att hinna bereda ärendena och vad kostar inte det?Sveriges omständligaste och besvärligaste opposition finnes i Vimmerby kommun!

#3 - - Anonym:

Om man nu undrar var pengarna tar vägen? Och vill skylla det på oppositionen kan man ju undra hur tanken är? Det har varken kostat eller utförts något av överklagan än så skylla på försvunna skattepengar på dom var inte ärligt. De pengarna har nog gått en annan väg med hjälp av annan majoritet! Det togs beslut om vackra Vimmerby och färdigställande av plan. Kanske hade varit ärligt och tagit ett beslut om skötsel och tillskott i driftbudget om man skulle göra något?
Vill man sedan inte ha demokrati och rätt arbetsgång så kan man ju tycka det.

#4 - - Anonym :

Vi har ju en majoritet som inte skulle vika sig en tum. Man lägger förslag och fattar beslut utan någon större analys över konsekvenserna. Man brukar göra en konsekvensanalys före beslut. Här gör man det i efterhand. Tur att vi har en aktiv opposition i kommunen. Det är farligt att få se sossar vid makten som bara är nöjda med att få sitta och bestämma och låta moderaterna styra som de vill. Dock tror jag att det stora skolnedläggningspartiet i Vimmerby heter Socialdemokraterna med aktivt stöd av moderaterna.

Till top