Flykt från Vimmerby Lärcenter – elva lärare lämnar verksamheten

NYHETER / Permalink / 0

Det råder full kris på Vimmerby Lärcenter. Flera av varandra oberoende källor berättar att ungefär hälften av lärarstyrkan kommer att lämna sina jobb. Anledningen är en försämrad arbetsmiljö – och från flera håll riktas kritik mot rektorn Matilda Bladås. – Det finns de som har känt sig väldigt kränkta, säger en lärare som Vimmerbybloggen talat med. 

Under de senaste veckorna har Vimmerbybloggen fått flera tips om arbetsmiljön på Vimmerby Lärcenter. Både elever och lärare har berättat om en allt sämre situation – och bloggen har talat med flera personer som ger samma bild.

Kritiken riktar sig mot rektorn Matilda Bladås, som tillträdde sin tjänst förra sommaren och handlar främst om följande:

Bristande ledaregenskaper.

Oförklarad kritik om dålig värdegrund hos medarbetarna.

Partisk vid konflikter.

Misstroende mot lärarnas yrkeskunskaper.

Flera i lärargruppen har känt sig kränkta. 

”Ganska förtvivlat”

Det finns olika uppgifter om antalet lärare på Vimmerby Lärcenter, men enligt personalavdelningen har Vimmerby Lärcenter nio tillsvidareanställda och åtta visstidsanställda lärare. Nu lämnar personalen verksamheten på löpande band. Flera uppgifter till Vimmerbybloggen gör gällande att elva av lärarna antingen har lämnat verksamheten eller kommer att göra det. Några har sagt upp sig, några har begärt tjänstledighet och några visstidsanställda har tackat för sig.

En medarbetare som Vimmerbybloggen talat med, som vill vara anonym, beskriver situationen såhär:

– Det är ganska förtvivlat. Jag har jobbat på Vimmerby Lärcenter i över tio år och vi har nästan inte haft någon personalomsättning alls. Av de som nu slutar har många jobbat på Vimmerby Lärcenter väldigt länge och många är utbildade eller håller på och utbildar sig. Och majoriteten av de som slutar slutar på grund av den psykosociala arbetsmiljön, säger hen och fortsätter:

– Vi fick en ny ledning ifjol och osäkerhet kan vara förlåtet när man är ny på sin post, men det blev bara värre. Rektorn ifrågasätter vår kompetens som lärare, och det blir larvigt när vi har yrkesutbildning och en erfarenhet.

Vad är de största problemen?

– Okunskap, bristande ledarförmåga, ingen inkänning. Det finns de som har känt sig väldigt kränkta. Kommer man helt grön till en yrkesroll kan det vara klokt att lyssna in medarbetarna och lära sig jobbet. Många har uppfattat att rektorn favoriserat vissa medarbetare. Nu senast utbrast rektorn att hon aldrig varit på en arbetsplats med så mycket skitsnack, men vi har inte haft något skitsnack. Vimmerby Lärcenter har varit ett glädjefyllt hus.

Går det att återupprätta förtroendet för rektorn?

– Jag vet inte. Jag försöker alltid tänka positivt, men jag vet inte.

”Kollegor gråter dagligen”

En annan lärare, som också vill vara anonym, beskriver situationen som ”skrämmande”.

– Jag vet att kollegor dagligen gråter på jobbet och även elever har farit illa. Chefen förstår inte verksamheten och är totalt okänslig för medarbetarnas situation. Det sorgliga är att förvaltningen blint väljer att stötta detta.

Uppgifterna bekräftas av två andra lärare som Vimmerbybloggen varit i kontakt med. Personalen slog larm om situationen till förvaltningen i mitten av maj, men arbetsgivaren har hela tiden uttalat förtroende för rektorn.

Matilda Bladås säger såhär om situationen: 

– Vi har haft turbulens under våren, men som jag ser det har vi kommit en bra bit på vägen och vi har saker att fortsätta jobba med i höst. Men jag ser positivt på framtiden. Vi har haft möten med facken och vi har kommit överens om vissa saker, som att vi ska sätta igång ett värdegrundsarbete. Jag har varit ny som chef och vi har även haft många nya i personalen och vi har varit i en rollsökningsfas.

En längre intervju med Matilda Bladås publiceras senare under kvällen.

Jakob Karlsson

Till top