IVO nöjda med Förvaltningsrättens dom

NYHETER / Permalink / 0

I förrgår fastställde Förvaltningsrätten IVO:s beslut om att stänga Anders Hermanssons vårdverksamhet på Ekängen i Virserum. – Jag ser positivt på beslutet, säger Birgitta Hagström, avdelningschef på IVO Sydost.

Igår var Vimmerbybloggen först med att berätta om Förvaltningsrättens dom, som är relevant för Vimmerby kommun. Anders Hermansson, som i februari fick sin vårdverksamhet i Virserum stängd av IVO, har köpte fastigheten Eken av Vimmerby kommun med löftet att öppna en ny vårdverksamhet som kan ge 40-50 nya jobb.

– Förvaltningsrätten gick på vår linje och det var vår förhoppning.

Vi skrev fram det vi tycker och det vi anser är vad som gäller. Sedan går domstolarna sin väg. Den allra mest allvarliga kritiken från vårt håll är att den här verksamheten inte förmår att skapa en bestående hållbarhet i verksamheten. I detta ligger att verksamheten blir väldigt osäker och vi bedömde att det fanns fara för klienternas liv. Man har inte ordning på sin behandling, inte rätt kompetens och inte rätt läkemedelshantering, säger Birgitta Hagström.

Ekängens HVB och Halvvägshus AB har fått hård kritik från IVO under många år.

– Som tillsynsmyndighet arbetar vi utifrån perspektivet att verksamheterna kan ta ansvar för den verksamhet de ska bedriva. Det vill vi att de ska visa för oss. Sedan är det alltid en bedömningsfråga och alltid en fråga om hur länge vi ska vänta innan vi ska stänga en verksamhet. Nu bedömde vi att vi inte kan vänta längre.

”Givetvis besvikna”

Johan Hemmingsson är ordförande i Ekängens HVB sedan drygt två år tillbaka.

– Även om jag hade velat kommentera så kan jag inte det riktigt. Vi har anfört våra synpunkter och vår syn på det hela till Förvaltningsdomstolen. Utöver det har jag inte så mycket.

Blev du förvånad över beskedet?

– Både ja och nej. Det här har känts som att singla slant. Sedan är vi givetvis besvikna som företag betraktat. Jag hade hoppats att vi skulle få gehör för våra synpunkter.

Hemmingsson har nu kallat till ett extra styrelsemöte under nästa vecka.

– Vi får lyfta på alla stenar och se. För indragningen av tillståndet är de enda alternative att överklaga eller inte. Jag tror att vi har tre veckor på oss, men man kan inte överklaga i blindo. Jag säger varken bu eller bä om det just nu.

Vad händer om ni inte överklagar?

– Jag vill inte uttala mig om det idag. Jag vill diskutera det först.

Jakob Karlsson

Till top