Leif Carlson: ”Ställer till besvär för majoriteten”

NYHETER / Permalink / 0

Under många år var Leif Carlson Moderaternas starkaste kraft i Vimmerby. Det var innan Micael Glennfalk engagerade sig i politiken 2010. I höst kommer ingen av dem ha en ledande post – och även Leif Carlson beklagar Glennfalks avgång. – Det är väldigt tråkigt att det blev såhär, säger Carlson.

Leif Carlson lämnade sina poster i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i höstas. Det främsta skälet var missnöje med det interna arbetet inom den moderata gruppen.

Carlson har under många år varit en stark kraft i Moderaterna och blev invald i fullmäktige redan 1976. Han reagerar såhär på beskedet om Micael Glennfalks avgång:

– Det var inte helt oväntat med tanke på att han har varit så pass dålig. Det är väldigt tråkigt att det blev så och det ställer till besvär för majoriteten. Man måste resonera sig fram nu. Det finns ingen självklar lösning för att få den politiska kompetens som behövs. Både partigrupperna får sätta sig ned och diskutera.

Vem tycker du ska ta Glennfalks plats?

– Jag har inget förslag. Jag har lämnat och överlåter det till partigruppen.

1 321 personkryss 2010

Under nästa hela Vimmerby kommuns historia har Moderaterna agerat stödparti till Centerpartiet. Micael Glennfalk ändrade på det. I valet 2010, från sin tredjeplats på Moderaternas valsedel, fick han 1 321 personkryss – ett nästan historiskt antal. 

– För Moderaterna har han betytt att vi i förra valet blev större än Centerpartiet för första gången och att vi haft ordförandeposten under två mandatperioder. Det har vi inte haft förut. Det är synd att han slutar nu när han börjar kunna politiken. Demokratin är en bransch för sig och man måste lära sig vad det är för skillnad mellan att leda en kommun jämfört med ett företag. I en kommun lever man direkt under lagen och det tar tid att lära sig. Det kan bli en del snedhopp i början, men det är inget konstigt.

Hur ser du på Glennfalks politiska gärning?

– Han har varit mycket aktiv och förbättrat kontakterna med näringslivet kolossalt mycket. Han har varit oerhörd energirik och satt sig in i frågeställningar som är knepiga och lagt ned mycket arbete. Jag har stor beundran för hans stora energi. På sikt kommer hans energi visa sig ha varit bra för kommunen, inte minst på IT-sidan.

Hur ser du på Glennfalks ansvar för krisen i kommunens ekonomi?

– Det har inte kommit just nu, utan mycket har varit eftersatt under lång tid. Vi saknade industriområde och fick säga nej till företag som ville etablera sig här. Investeringar är inte så farligt för en kommuns ekonomi, utan det farliga är nära driften inte fungerar. Socialen har alltid haft en svag ekonomisk ledning och det går långt tillbaka. Det har accelererat under de senaste åren, och det måste alla ta ansvar för. Man har inte riktigt tagit tag i de frågorna.

Har du haft förtroende för Glennfalk?

– Jag har haft ett stort förtroende för honom och han har lyssnat när vi diskuterat. Jag är imponerad av det arbete som han har lagt ned.

Jakob Karlsson

Till top