Stångådalsbanan och Tjustbanan kan läggas ned

NYHETER / Permalink / 2

Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar och Tjustbanan mellan Västervik och Linköping hotas av nedläggning. Det skriver kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M) på sin blogg idag.

Enligt blogginlägget vill Trafikverket ersätta tågturerna med buss – vilket man tydligt ska ha uttalat vid överläggningar med de berörda kommunerna. Blir Trafikverkets vilja verklighet skulle det förstås innebära en katastrof för Vimmerbys infrastruktur. Kustpilen är snarast en förutsättning för studie- och arbetspendling gentemot både Linköping och Kalmar.

Särskilt märklig är Trafikverkets avsikt med tanke på att kommunerna längs med linjen tillsammans med Regionförbundet i Kalmar län nyligen har förskotterat 200 miljoner kronor till Trafikverket för att förstärka Stångådals- och Tjustbanans gemensamma del i närheten av Linköping.

150 miljoner av dem har använts under de två senaste åren – men nu tänker Trafikverket bryta avtalet och låta de 50 resterande miljonerna ligga.

Ville minska restiden

I två har Trafikverket bedrivit en åtgärdsvalstudie rörande Stångådalsbanan tillsammans med kommunerna, regionförbunden i de två länen och KLT. Förhoppningen har varit att minska restiden mellan Linköping och Kalmar med en dryg halvtimme. Från tre timmar till två och en halv.

Det skulle kosta 925 miljoner kronor. Om man även ska elektrifiera banan, och möjliggöra godstransporter, kostar det cirka två miljarder kronor.

Kommunerna har också bildat Infrastrukturkansliet tillsammans, där Michael Leijonhud arbetar för att förbättra infrastruktur i Kalmar läns inland.

Möten i veckan

Micael Glennfalk skriver att upprördheten är stor i kommunerna och på Regionförbundet. Den 5 juni kommer frågan att tas upp på Regionförbundets möte och redan på tisdag kommer Infrastrukturkansliets Michael Leijonhud till kommunstyrelsen i Vimmerby för att ge en uppdatering i ärendet.

Glennfalk efterlyser att regeringen tar initiativ i frågan och vill att Infrastrukturkansliet samlar landshövdingarna, länets riksdagsmän, Regionförbundet och kommunerna för att gemensamt besluta hur man ska agera mot nedläggningen.

Jakob Karlsson 

#1 - - Anonym:

Vi ser vad som händer när miljöpartister kommer till makten...

#2 - - lalle levin:

Då får vår älskade Glennfalk smaka på sin egen medicin!!!!

Till top