Sverigedemokraterna kräver Glennfalks avgång

NYHETER / Permalink / 1

Sverigedemokraterna har skrivit en misstroendeförklaring mot kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M). Syftet är att få till ett nyval. – Han gör allt fel, säger SD:s fullmäktigeledamot Anneli Jakobsson.  

SD har skickat in en misstroendeförklaring mot kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M). Men någon motsvarighet till riksdagens misstroendeförklaringar mot statsministern eller statsråden tillåter inte kommunallagen.

Ett sätt för fullmäktige att avsätta en politiker från sin post är att inte ge politikern ansvarsfrihet. Det har Micael Glennfalk och övriga politiker fått för verksamhetsåret 2014.

Ett annat sätt är om politikern döms till fängelse i minst två år och ett tredje att få två tredjedelar av fullmäktigeledamöterna att kräva nyval. Två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter innebär 33 ledamöter.

Utöver de tre alternativen har inte fullmäktige befogenhet att avsätta ett kommunalråd. Det kan bara majoritetskonstellationen göra internt.

– Vi skrev en misstroendeförklaring, men vi vill ha till ett extraval. Vår förhoppning är att det blir ett extraval och det tror jag att vi får till. Det är rätt många som är missnöjda och många som har hoppat av också, senast inom Centerpartiet, säger Anneli Jakobsson.

Tror du att deras avhopp har med Micael Glennfalk att göra?

– Det kan nog ha med det att göra. Det första som hände i höstas var ju att Leif och Annika (Carlson, tidigare moderata fullmäktigeledamöter) avgick och de har varit med i så många år. Det kan bero på stridigheterna.

”Stort svek mot alla”

Anledningen till SD:s krav på nyval är alltså konflikterna inom Vimmerbypolitiken.

– Det är så mycket bråk och käbbel. Micael Glennfalk avbryter möten och han bjöd inte in Ingela Nilsson Nachtweij till ett möte för att hon har en skarp hjärna och kan dividera. Det är ett jäkla bråk och liv och så går det inte att ha det. Man kan inte styra en kommun på det här sättet.

– I höstas lovade Glennfalk guld och gröna skogar. Sen kom han till makten och slog ihop sig med Socialdemokraterna för att hålla ute SD från vågmästarrollen. Det är ett svek mot alla.

Vad gör Micael Glennfalk för fel?

– Allt höll jag på att säga. Men han ska inte stå inför åhörarna och säga att det är en gåta var pengarna tar vägen. Han kan inte säga att han inte har en aning. Det är upp till honom att se till vart pengarna tar vägen. De har dribblat bort många miljoner.

Vad menar du med att han har dribblat bort pengar?

– Jag menar inte att han förskingrat, men pengarna har gått över budget många gånger om. Det är många miljoner i budgetunderskott och Glennfalk har inte tagit tag i det här. Han har investerat och investerat.

Vad är SD:s förklaring till kommunens underskott?

– Det är väl alla investeringar och Krönsmon står ju bara där. Det är väldigt mycket han har gjort och många miljoner som är borta.

Men efter 2015 har socialen gjort ett underskott på cirka hundra miljoner på fem år. Vad skulle Glennfalk ha gjort åt det?

– För det första tror jag att vi tar in asylsökande i större utsträckning än man behöver och det kostar många miljoner utöver vad man får för Migrationsverket. Kommunerna får bara täckning för 30-50 procent av de faktiskta kostnaderna från staten, vilket justitieministern Morgan Johansson har sagt. Men det beror inte bara på flyktingar. De får säkert omhänderta barn och så också, men det är säkert samma nivå som tidigare.

Hur mycket av socialens underskott beror på invandring?

– Det kan jag inte svara på på rak arm, men det är säkert lätt att räkna ut på något sätt. Men för oss är de siffrorna hemliga. Folk säger att det lönar sig med invandring och det gör det om man får jobb och kan betala sin kommunalskatt. Men nu är det kärvt på arbetsmarknaden för alla.

Kommunen har ett flyttöverskott gentemot utlandet på cirka 90 personer per år sedan 2012. Tycker du att det är för många?

– Det är inte för mycket invandring. De flyr från fruktansvärda förhållanden, men just nu när vi har det här budgetunderskottet så ökar det på. Det hade varit okej om staten hade skjutit till mer pengar. Då skulle jag aldrig säga någonting. Men med Glennfalk är det mest käbblet vi reagerar på.

Jakob Karlsson

Mer om statens ersättning för asylsökande i kommunerna finns att läsa här: 

http://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Kommuner/Statlig-ersattning.html

#1 - - Suck och tvåfika:

Här har vi en intervju som handlar om en misstroendeförklaring mot moderaterna som sedan utan förvarning börjar handla om att ställa billiga invandringsfrågor utifrån grundtesen att du ska förlöjliga... Alltså vad är det för jävla idioter som blir journalister...

Förstår man inte dina åsiktsvinklade frågor, och misslyckas se genom fasaden förtjänar man fan Glennfalk.

Svar: Hej. Tack för dina synpunkter. Jag ska här försöka förklara frågorna och artikeln. Jag kommer aldrig förvarna läsare om vilka frågor som ställs i en artikel. De frågor som ställs är de frågor som jag anser vara relevanta ur journalistisk synvinkel. Om vissa läsare kräver en förvarning för en viss typ av frågor, så måste jag tyvärr hänvisa till en annan blogg.Jag anser inte att de här frågorna handlar om att förlöjliga eller att de skulle vara åsiktsvinklade. Jag ställer dem för att Anneli Jakobsson, i artikeln om SD:s krav på extraval, förklarar socialnämndens underskott (100 miljoner på fem år) med kommunens mottagande av asylsökande. Jag frågar Glennfalk om hur han ser på det argumentet. Glennfalk svarar att det inte stämmer. Följdfrågan blir då självklar: om Glennfalk anser att SD:s argument inte stämmer anser han då att SD bidrar till främlingsfientlighet? I mitt tycke helt relevanta frågor. Jag tycker snarare att det vore ansvarslöst och oprofessionellt att inte ställa dem.
Jakob Karlsson

Till top