Ekängens HVB del 5: Personal: ”Anders Hermansson ska inte arbeta med vård”

NYHETER / Permalink / 8

Anders Hermansson vill öppna ett nytt behandlingshem i Vimmerby. Tidigare personal på det numera stängda Ekängens HVB dömer ut Hermansson som ägare och VD för en verksamhet inom vårdbranschen – Han är en bra affärsman, men ska inte syssla med vård, säger en medarbetare.

Vimmerbybloggen har pratat med sex tidigare medarbetare på Ekängens HVB i Virserum. Samtliga pekar ut ägaren Anders Hermansson som huvudorsaken till de problem som ständigt återkommit på behandlingshemmet. Medarbetarna berättar om en skadlig arbetsmiljö, lagstridig inblandning i verksamheten och olika typer av kränkningar. Det är viktigt att redan här påpeka att Hermansson valt att inte kommentera den här artikeln.

Alla sex medarbetare ger i stort sett exakt samma bild – och alla vill vara anonyma på grund av rädsla för att utsättas för hämndaktioner från Hermansson själv.

– Jag är livrädd för att han ska förstå att det är jag. Då kommer han förfölja mig och förtala mig. Det har han gjort med många andra. Jag vill inte förtala Anders, men det här är sanningen och det är bra att den kommer fram, säger en av dem.

”Skändade mig i rapporter”

Anders Hermansson är ensam ägare för företaget Ekängens HVB & Halvvägshus AB. Fram till december 2014 var han också företagets VD. Men det är företagets föreståndare som ansvarar för att behandlingen uppfyller lagens krav på kvalité och säkerhet. VD ska inte ha med vården att göra – men på Ekängen är det Hermansson som styrt och ställt.

– Han kunde inte särskilja på sitt eget ägande och uppdraget och det är därför som det har varit kaos på Ekängen i tio år. Den enda som har varit med hela vägen är Anders. Han har flera personligheter. Han kan vara jättetrevlig ikväll och fruktansvärt elak imorgon. Och han samlar på sig hållhakar på sina medarbetare för att sedan använda dem emot dem. Hans ledarskap går ut på att förstöra samarbetet i personalgruppen och minska deras styrka. Allt för att öka sin egen betydelse, säger en medarbetare som bloggen pratat med.

En annan säger såhär:  

– Personalen på Ekängen har inte haft det lätt. Anders styr på sitt sätt och lägger sig i allt, till och med läkemedelshanteringen. Anders har inte den utbildning som krävs för att få lägga sig i vården och trots IVO:s påpekanden har han fortsatt köra över personalen. Gör man inte som han säger förtalar han en. När jag protesterade en gång blev Anders jättearg och skändade mig i olika rapporter. Han är insiktslös och hänsynslös. Han har haft en väldig makt som VD och jag vet att han har skrivit in klienter trots att föreståndaren sagt nej.

”Var mycket dubbelmoral”

En person som arbetat som vårdare säger såhär:

– Anders kunde komma in och skrika och gorma och anklaga oss för saker som vi inte hade gjort. Och sa vi nej till klienterna om något kunde de gå till Anders och få ja. Det var mycket dubbelmoral och man visste aldrig vad man skulle göra. Det fanns ingen tydlighet i hur behandlingen skulle gå till. Det var också vanligt att han skällde på personal inför klienterna. 

Hur ser du på Anders ansvar för de påtalade bristerna?

– Hade han inte varit där hade det varit mycket bättre. Jag tyckte inte att det gick att arbeta med honom för att han fick såna väldiga utbrott. Man visste aldrig vilket humör han var på. Men inte många kan slå honom på fingrarna angående ekonomin. Han är en affärsmänniska, men ska inte syssla med vård. Han var väldigt labil och visste inte hur han betedde sig.

Fick klienterna någon behandling?

– Vissa fick det och andra inte. Många hade motivationssvårigheter, men det gjordes inga försök att motivera dem. Man hade en träverkstad och åkte och bowlade. Vissa av klienterna är alldeles för sjuka för att vara på ett så öppet ställe och med tanke på att det var så lite personal var det klart att man kände sig hotad. Det blev ofta bråk.

”95 procent beror på Anders”

En stor del av Ekängens långvariga problem beror på den nästan extrema personalomsättningen. När IVO stängdes hade hälften av de anställda jobbat i verksamheten i mindre än ett år.

– Jag tycker att Socialstyrelsen och IVO har varit väldigt veka i det här. Ända sedan Ekängen öppnades har samma saker återkommit och man har skyllt på att personalen är ny. Men nästa år är det samma sak. Igen och igen.

Hur stor del av personalomsättningen beror på Hermanssons ledarskap?

– Minst 75 procent.

När en annan medarbetare får samma fråga svarar den ”95 procent”.

– Arbetsmiljöklimatet har inte varit hälsosamt. Mycket beror på Anders mentalitet. Han kunde förnedra personal inför personalgruppen. Det här var ditt fel och du har inte rätt kompetens. Det var även många indirekta hot och kränkningar. Och de som pratat gott om Anders i media har köpts av Anders, eller på annat sätt stått i tacksamhetsskuld. Hur tillförlitlig är man då?

Ytterligare en annan medarbetare påpekade brister i arbetsmiljön. Då fick han sparken.

– De flesta skyddsombud som protesterat har slutat på ett eller annat sätt. Jag fick sparken. Vi hade en konflikt som fick tio personer att säga upp sig och när fackets representant kom dit ville Hermansson polisanmäla henne för olaga intrång. Han gillar inte facket.

Stoppade avvikelserapporter

Tillsynsmyndigheterna granskar bara verksamhetens kvalité – men i rapporterna får Anders Hermanssons ägarskap och ledarskap mycket kritik. 2012 skriver Socialstyrelsen att Hermansson agerar på ett sätt som gör att rutiner inte följs och att han gjort en inskrivning som lagen inte tillåter.

I stängningsbeslutet från februari tar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) upp att en stor del av personalen slutat efter långdragna konflikter. I år mottog IVO ett brev från en medarbetare där det står att Hermansson saboterat verksamheten och förbjudit personal att prata med IVO.

Medarbetarna som Vimmerbybloggen pratat med bekräftar myndigheternas kritik genom åren.

– Anders är kvar i 70-talet och tror att man kan plocka upp alkisar på gatan och ringa deras kommuner dagen efter. Mediciner kan man bara ge lite hur som helst. Ge Kalle lite extra ikväll för nu ska vi ha personalfest, säger en av dem.

– När en incident inträffar ska man skriva en avvikelserapport, men det fick inte personalen göra för Anders. Jag försökte förklara att det inte var för att hänga någon, utan för att belysa vad som hände, varför det hände och hur vi går vidare. Men det gick inte in, säger en annan.

”Vilka tuttar kliar du på?”

Två av de medarbetare som Vimmerbybloggen pratat med vittnar också om sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer.

– Jag satt bredvid en kvinnlig medarbetare och hon skrattade till. Då kom Anders fram till mig och sa: vilka tuttar kliar du på för att hon ska fnittra sådär? Vi blev så paffa att vi inte fick fram ett ord.

En annan medarbetare säger såhär:

– Det var många sexuella trakasserier. Anders frågade kvinnlig personal om de skulle lägga sig och grovhångla eller göra andra saker. Han frågade en sjuksköterska om hennes treåriga dotter hade börjat använda stringtrosor… Det var väldigt mycket sånt.

”Lågutbildade gör som man säger”

Efter långvariga påtryckningar från ledningsgruppen lämnade Anders Hermansson tjänsten som VD i december 2014. Men personalens hopp om förbättring förvandlades snart till djup besvikelse. Kaos uppstod snart efter att Ylva Benderix tagit över som VD – och kort senare lämnade stora delar av personalstyrkan.

I IVO:s stängningsbeslut skriver man att personalen ”i princip helt saknar den utbildning och erfarenhet som krävs i HVB”.

– Medarbetare jublade när vi fick beskedet att Anders klev av. Alla hade jobbat under psykisk press under väldigt lång tid, men så blev det bara värre. Den nya VD:n anställde personal som inte hade rätt kompetens och Anders sa att det var bättre att ha lågutbildad personal för de kunde han göra vad han ville med. Det var då allt rasade och blev kaos. Den nya VD:n hade ingen koll på lagarna och hade inte varit verksam på 30 år. Det har hänt en del inom psykiatrin på de åren… Det finns de som tror att Anders tillsatte den nya VD:n som hämnd mot personalgruppen, men jag vet inte säkert.

Tankade husbilen för skattepengar

I tidigare artiklar har Vimmerbybloggen redogjort för den mycket allvarliga kritik som riktats mot behandlingshemmet under många år. Bara under de åtta senaste åren har Anders Hermansson tjänat cirka 60 miljoner på verksamheten.

– Han kunde lägga hur mycket pengar som helst på plastblommor, men vi skulle signera så fort vi tog en plastmugg till ett drogtest. Vad kostar dom? 20 kronor för 100 stycken? Det går inte att jobba i en verksamhet som så helt saknar logik. Det var många saker i ekonomin som man funderade över. Flera medarbetare och klienter reagerade på att Anders och hans familjemedlemmar tankade sina fordon med diesel från Ekängens dieselaggregat. Tjänar man sådana pengar kanske man har råd att tanka på en mack?

Enligt separata uppgifter till bloggen tankade Hermanssons sina fordon för över 100 000 kronor om året. Pengar som skattebetalare runt om i landet har fått hosta upp.

En medarbetare berättar att lönerna hölls nere för att medarbetarna istället skulle få en extra månadslön vid jul.

– Men det blev aldrig så. Anders hade ju två företag, tog ut ockerhyra och såg till att det inte räckte till bonus vid jul. En gång serverades det en vattnig soppa till klienterna. Då blev Anders jätteförbannad för att vi ställde fram bröd och smör. Jag har inga ord för hans snålhet.

”Kostade för mycket att följa lagen”

Flera av de psykiskt sjuka klienterna på Ekängen var utåtagerande. Men när de skulle hämtas var det ändå bara en medarbetare som fick åka. Två kostade för mycket.

– Klienterna var ganska farliga. De var psykiskt sjuka och våldsbenägna. Vi åkte land och rike runt för att hämta dem, men Anders policy var att man skulle vara ensam. Det har varit många incidenter. En gång åkte många klienter i en buss och en klient drog ut nyckeln och det kunde ha slutat riktigt illa, säger en medarbetare och fortsätter:

– En gång åkte jag 80 mil fram och tillbaka för att hämta en tvångsvårdad patient. De klienterna får man inte lämna i en enda sekund och ska man följa lagen så går det inte. Man kan inte ta det med klienten på toaletten. Hermansson tyckte att det kostade för mycket att vara två personal.

”Vem vill jobba för Anders?”

Frågan är nu om Anders Hermansson har någon framtid inom vårdbranschen. Genom sitt andra företag, AB Guld-Björnen, har han visserligen köpt fastigheten Eken i Vimmerby – men en medarbetare tror inte att Anders Hermansson får något nytt tillstånd.

– Jag tror aldrig att han får det. Så länge han är ägare kommer det att ifrågasättas. Och frågan är vem som vill gå in som föreståndare med Anders som ägare? frågar sig en medarbetare.

Inför publiceringen av den här artikeln har Vimmerbybloggen varit i kontakt med Anders Hermansson och redogjort för de allvarliga anklagelser från medarbetare som framkommer i artikeln. Hermansson har valt att inte ge några kommentarer.

Jakob Karlsson

 
Tidigare artiklar i Vimmerbybloggens granskning av Ekängens HVB: 

 

#1 - - Anonym:

Så sant. Allt detta stämmer. Kan bara hålla med. Allt från att de tankat på Ekängen till att varje kopp som går sönder ska ersättas. Dåliga löner och rena påhopp och utskällningar. Ja Anders ska inte ha med människor att göra och fram för allt inte sjuka människor. Vet ej vilken hyra som betalats till guldbjörnen men allt som behövde fixas stod Ekängen för men det var väl för att hålla ned vinsterna så personalen inte skulle få bonus? Eller vissa skulle få bonus. Jo visst finns det personal som fått hjälp av Anders typ lån och så. De vågar inte annat än stötta Anders. När det kommer till Ylva vet man inte vad man ska börja. Så inkompetent människa att föreställa VD har jag aldrig träffat. Tro att man kan skriva in klienter hur som helst trots att IVO förbjudit detta. Låta personal ge och dela mediciner utan delegering t o m ge injektioner. Vissa har fått "leka" ssk. Hon är själv sjuksköterska och borde ju veta vad som gäller! Ylva anställde personal utan utbildning och lovade dem en massa. T o m anställde en vikarie som Ekängen anmält för stöld och skickat hem. Tror Anders anställde henne för att förstöra så mycket att han kunde få bort cheferna och anställa andra som gick att styra. Men det blev lite väl bra och IVO stängde stället!

#2 - - Anonym:

Vill tacka min medkollega för ett sant och bra inlägg!

#3 - - Anonym:

Finns det några bevis på att det skulle ha lånats ut pengar? Om inte så är det kanske inte ok att påstå det här. Varför talar man inte om att personalchefen valde att ägna sig åt sexuella lustar med anställda istället för att lägga tiden där den borde läggas.kanske hade han kunnat svara i telen då han hade operativ ledning vilket han sällan hade tid med.

Svar: Vart har det påståtts att det har lånats ut pengar? Jag hittar inte det i någon kommentar. Jag har inte heller skrivit något om lån i mina artiklar. På vilket sätt skulle sexuella relationer mellan personalen vara relevant för situationen på Ekängen, menar du? Att inte svara i telefonen som operativt ansvarig låter däremot som tjänstefel i mina öron - och om det är så utgör det ytterligare en anledning till att IVO stängde Ekängen.
Jakob Karlsson

#4 - - Anonym:

Lån! Nä det finns inga bevis, men av säkra källor finns det info om lån till medarbetare för att tex köpa hus!!
Sen är det så att om man jobbat på fler ställen än Ekängens HVB så vet man att mobiler inte alltid funkar och man får ej tag i oprativ ledning just i stunden vilket är frustrerande men man löser ju detta! Det är inget konstigt alls. De ringde upp så snart de fick meddelande men kasta gärna skit ni som arbetade kvar som inte arbetat med detta innan. Som går på magkänsla istället för utbildat sig och ser bristerna ! Det är ju bara så att vissa gick hem och andra var kvar . Synd att Anders lyckades att dra en kil mellan oss redan innan cheferna gick hem!

#5 - - anonym:

jag vet bara 1 som köpt hus under tiden jag jobbade på Ekängen . och hon vet jag skall göra en polisanmälan på dessa påståenden om att Anders skulle vara inblandad i detta. det finns ju bankpapper att visa upp,för dessa har jag själv fått se. Sen får ju dessa säkra källor krypa fram och tala om vilka medarbetare det skulle gälla. kan bli jobbigt för dessa.

#6 - - Anonym:

Jag undrar om varför dessa "medarbetare" kom tillbaka till Ekängen igen om det gick inte att jobba? Dessutom de som kom tillbaka tog med sig 3-4 kollegor till Ekängen.
Undrar också vart var den "kompetenta" SSK om någon annan fick "leka SSK" och varför?
Undrar också varför inte gå vidare om "alla kompetenta" är så nöjda att Ekängen inte finns längre? Har de inga jobb nu? Är de inte nöjda med sina nya jobb? Saknar de Ekängen? Varför är det så viktigt för de att kasta skit på alla andra som inte tyckte som dem?
Sist undrar jag vad har "de kompetenta "för utbildningar"?

#7 - - anonym:

reagerar på detta med sexuella trakasserier. Är det mer ok att en personalchef sitter och slänger ur sig elaka saker bakom ryggen på sin personal och sedan flinar och tycker att det var roligt tex att folk var feta och fula och så vidare. ledningen gick ihop med ett antal utvalda personer och i det gänget var allt som gjordes bara bra. Jag vet att det kom in mycket klagomål till ledningen om detta,tex att det bedrevs mobbing av vissa, men man valde att låta dessa fortsätta. det var där kilen mellan personalen lades och inte av VD.

#8 - - F.d. klient:

Jag har själv varit klient på Ekängen en gång i tiden.

Det var ett påfallande dysfunktionellt behandlingshem med många missnöjda och lidande klienter. Under året jag var där förekom ett allvarligt självmordsförsök, ett flertal slagsmål och misshandelsfall, varav somliga med kniv, ett våldtäktsförsök, och flera bränder som anlades av olika klienter, vanligtvis som en direkt missnöjesyttring till följd av vanvården.

Man tog emot de allra svåraste och mest krävande patienterna från rättspsyk och kriminalvården men hade ingen kompetens att behandla dem. Det fanns visserligen en del bra personer bland personalen men de hade inte tillräcklig utbildning och erfarenhet för att hantera så svåra fall. Dessutom var man underbemannade och det var omöjligt att ge alla klienter den tid och uppmärksamhet som behövdes.

På natten var det värst, då fanns där endast en, oftast kvinnlig, personal på 22 klienter. Detta trots att klientelet var väl i paritet med det på en rättspsykiatrisk avdelning. Flera av de som bodde på Ekängen var att betrakta som extremfall och borde inte ha varit på en öppen vårdinstitution överhuvudtaget. Hade man hållit sig till att behandla personer med enklare problematik så hade stället kunnat fungera. Men Hermansson ville ha de som gav mest betalt.

Maten var undermålig. När jag var där fanns ingen riktig kock utan någon behanlingsassistent tilldelades uppgiften att ta hand om matlagningen. Ibland räckte inte maten till alla så det var bäst att köpa eget att ha på rummet. Maten som inhandlades var alltid av billigast möjliga märke. Allt skulle kosta så lite som möjligt.

Behandlingen på Ekängen var obefintlig. Hade man tur fick man en kontaktperson som var bra och som man kunde prata med och hitta på grejer med då och då, men någon egentlig behandling, förutom möjlighet för vissa att prata med en psykoterapeut varannan vecka, fanns inte. En stor del av klienterna gick bara omkring dagarna i ända utan några aktiviteter.

Själva byggnaden var olämplig som behandlingshem för svårt psykiskt sjuka, då ytan är väldigt stor och svår att överblicka. Det bidrog till ökad otrygghet för klienter som var tvungna att vandra runt och leta efter personal som de ville få tag i. Och det var likaledes omöjligt för personalen att hålla koll på allt som pågick.

Anders Hermansson försökte framstå som omtänksam och engagerad och det är möjligt att en del av honom faktiskt ville väl, men det var uppenbart att pengarna var hans starkaste drivkraft och att han alltid satte ekonomisk vinning framför klienternas välbefinnande. Jag kom aldrig personligen i kontakt med de despotiska sidor av hans personlighet som beskrivs i artikeln men jag vet att det förekom att han skällde ut personal vid olika tillfällen.

Det vore helt klart bäst om han lämnar vårdbranschen och ägnar sig åt andra sorters affärer i framtiden.

Till top